Studiekeuzetraject: Vertrouwen in de toekomst door September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuzetraject: Vertrouwen in de toekomst door September Advies

Datum: 20-02-2020

Door: Teun de Jonge, studiekiezer

Sta jij op dit moment voor de lastige keuze om voor het eerst of na een verkeerde keuze opnieuw een studie te gaan kiezen? Je hoofd slaat op hol door alle opleidingen, niveaus en instellingen die je om de oren vliegen en de grote vraag die bij elke studie die je tegenkomt terugkeert: “Is dit dan het gene wat ik mijn hele leven wil gaan doen? ”

Bij mij was dit het geval. Na een tussenjaar waarin ik in Australië had gereisd begon ik in september 2019 aan de opleiding International Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar ik ook op kamers ging wonen. Echter ging het bij de studie al snel mis. Ik merkte dat ik me bij mijn medestudenten helemaal niet op mijn plek voelde en deze studie ook helemaal niet bij mij als persoon paste. Na een maand heb ik alles stopgezet en ben ik terug bij mijn ouders gaan wonen.

Ik realiseerde me dat ik mijzelf zo vaak had aangepraat dat deze opleiding bij me paste en ik dit leuk zou vinden dat ik er zelf in was gaan geloven, in plaats van dat ik echt naar mezelf had geluisterd en op basis daarvan een studie had gekozen. Een van mijn huisgenoten gaf aan dat ze een studiekeuzetraject had doorlopen bij September Advies en dat dit haar heel goed was bevallen. Na overleg met mijn ouders ging ik op een gratis oriënterend gesprek in Utrecht en zo begon mijn studiekeuze traject…

Bij September begin je met een oriënterend gesprek op één van de vestigingen. Tijdens dit gesprek krijg je de ruimte om je eigen situatie uit te leggen en te vertellen wat je graag uit het studiekeuzetraject zou willen halen. Op basis van dit gesprek wordt er een coach aan je gekoppeld die het beste bij je past. Je kunt dan kiezen of je de gesprekken op één van de vestigingen wilt houden (Dit heeft de voorkeur) of via Skype.

De eerste stap richting een goede studiekeuze is het beter leren kennen van jezelf. Doormiddel van heel intensief nadenken, het luisteren en doorvragen van je studiecoach en het betrekken van de mensen die jou het beste kennen kom je hierachter. Zo wist ik van mezelf dat ik graag iets met mensen wil doen, veel van variatie houd, wil kunnen groeien in mijn vak, grote invloed wil hebben en mensen wil kunnen helpen. Ook wilde ik graag een kleinschaligere studie volgen met veel praktijkvoorbeelden.

In deze eerste fase van het studiekeuzetraject komen studies nog helemaal niet aan bod, zodat je volledig bent gefocust op jezelf. Doordat mijn coach Yoka goed naar me luisterde, dieper inging op wat ik vertelde en mij veel zelf liet doen voelde ik me gehoord en kreeg ik vertrouwen dat mijn interesses en kwaliteiten waardevol zijn en ik een studie zou gaan vinden die bij mij zou passen en zo ervaarde ik groeigeluk.

En dan komt het gedeelte waar je echt met opleidingen aan de slag gaat. In het begin ga je alle interessegebieden en opleidingen globaal doorkijken om te kijken of er opleidingen zijn die je op het eerste oog meteen leuk lijken of die je juist kan afstrepen. Hier kiest September voor, zodat je ook voor het uitsluiten van interessegebieden of opleidingen een onderbouwing hebt. Vervolgens ga je aan de slag met het kritischer bekijken van de overgebleven studies. Door de kennis die je eerder over jezelf hebt opgedaan goed te vergelijken met de studies, krijg je een goed beeld van de studie en of deze past bij jou. Op basis van dit alles maak je een voorlopige keuze.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op de HBO opleiding Human Resource Management. Hier leer je alles met betrekking tot personeelszaken binnen een bedrijf. Het is een vak waar je veel met mensen werkt en met de juiste ervaring en kennis in een functie terecht kan komen waar je veel invloed hebt op het bedrijf. Het is interdisciplinair, dus er zijn meerdere vakgebieden zoals Psychologie, Sociologie, Rechten en Economie. Dit past heel goed bij mij en daarnaast vind ik het ook een erg interessant vak.

Je keuze hoeft niet meteen helemaal vast te staan. Aan het einde van het traject krijg je een totaaloverzicht van het traject en stel je met je coach een plan op voor de toekomst om bij je definitieve studiekeuze uit te komen en je behoudt ook contact met je coach als je dit wilt. Zo ben ik er na het traject via het plan achter gekomen dat de universitaire versies van HRM (Personeelswetenschappen) en Organisatiewetenschappen mij toch meer trekken. Het meest waardevolle is dat je na het traject een veel beter inzicht in jezelf hebt en weet waarom je een studie kiest. Dankzij September Advies heb ik een hele lading aan zelfkennis opgedaan en heb ik vertrouwen in de toekomst.

Door: Teun de Jonge, coachee

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658