Voel je de sfeer in een kamer goed aan, denk je veel na en heb je het idee dat je meer opmerkt en dit ook dieper verwerkt? Misschien ben jij wel iemand met eigenschappen van hooggevoeligheid. Vind jij of jouw kind een coachtraject bij September wellicht wat spannend in verband met hoogsensitiviteit? Joeri, coach bij September Advies vertelt hoe we hiermee omgaan tijdens coachgesprekken.
Veilige omgeving
“We vinden het heel belangrijk dat iedere persoon die gecoacht wordt, zich comfortabel en veilig voelt. Voor iemand met hooggevoeligheid is dit éxtra belangrijk, dus hier houden we rekening mee. Bijvoorbeeld door de ruimte prettig in te richten. Het is bijvoorbeeld fijn om geen uitzicht te hebben op een drukke weg waar constant auto’s voorbij razen. Ook de houding van de coach kan een grote rol spelen. Weinig ´friemelen´ aan kleding, een rustige uitstraling en de mogelijkheid aanbieden om pauze te houden kan al veel helpen! Rekening houden met kleine dingen levert veel op.”
Iemand gerust stellen
“Het wegnemen van onrust en onzekerheid voorafgaand aan een coachgesprek kan voor een persoon met hoogsensitiviteit erg prettig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een berichtje te sturen naar de persoon die gecoacht wordt. “Hi, ik ben Joeri en vanmiddag hebben wij ons gesprek!” Vervolgens deel ik vaak wat praktische zaken, zoals hoelaat en waar het gesprek plaatsvindt en of diegene iets mee moet nemen, zodat de persoon zich daar niet druk om hoeft te maken. Dit geeft overzicht en een geruststellend gevoel en het haalt eventuele spanning weg.”
Energiegevers en energievreters
“Iemand die hooggevoelig is kan snel vol en overprikkeld raken. Om erachter te komen wat iemand energie geeft, of juist níet, kan het leuk en nuttig zijn om hier samen over te brainstormen. Als je eenmaal weet wat jou veel energie kost, kun je prikkels beter onder controle houden.”
Toon empathie
“Als ik zie dat iemand ‘vol´, zit, dan benoem ik dat en laat ik ook weten dat het helemaal oke is dat dit gebeurt. ‘Ik zie dat je je focus verliest, hoe komt het? Heb je behoefte aan een pauze?’ zeg ik dan bijvoorbeeld. We doen hierbij geen aannames en laten het balletje bij de persoon die gecoacht wordt liggen. Ook wanneer iemand geëmotioneerd raakt, benoem ik dat diegene dit altijd mag tonen en dat hier ruimte voor is. Op deze manier toon je empathie en geef je iemand een veilig gevoel.”
Eigen laptop
“Tijdens onze coachtrajecten werken we met laptops, omdat we later in het traject bij het punt komen waarop we op internet studies gaan zoeken en vergelijken. Over het algemeen krijgt een iemand onze laptop en dan kijken wij mee. Voor iemand die hooggevoelig is kan het beter werken om zijn of haar eigen laptop mee te nemen: minder prikkels en meer rust.”
Nee is oké!
Heeft de gecoachte persoon ergens geen energie voor? Je hebt alle recht om ‘nee’ te zeggen als je iets niet wil doen. Een excuus of een verklaring? Die hoef je nooit aan iemand te geven!