Ik ga er eens even goed voor zitten! Zó gebruik je de Pomodoro techniek | Blog

Gemiddelde
beoordeling coaches
9.1
Datum:

Concentratie, een onderwerp waar veel mensen tegenaan lopen. Zo ook leerlingen en studenten. Niet gek ook met alle makkelijke, snelle afleidingen waar we anno 2023 mee te maken hebben. “Even dat berichtje bekijken” of “Wordt het morgen wel droog?” waarbij je snel naar je telefoon grijpt en afgeleid wordt door een gesprek van leerlingen of andere geluiden in de klas. Maar hier is wat aan te doen!

Concentratieboog trainen
Concentratie valt onder cognitieve vaardigheden en verandert ook gedurende ons leven. Vooral in de puberteit heeft onze concentratie door andere processen een klap te verduren. Vervelend! Juist wanneer we deze zo hard nodig hebben voor het maken van huiswerk en het leren van toetsen. Maar geen man overboord, er zijn namelijk manieren om je concentratieboog te trainen. Een oefening die je hierbij kan gebruiken is de “Pomodoro” -techniek. Coach Joeri neemt je hierin mee!

2 miljoen fans
Deze techniek is ontstaan in de jaren 80 bij de Italiaanse Francesco Cirillo die een timer gebruikte in de vorm van een tomaat. Huh? Ja echt! Francesco vond het lastig om geconcentreerd te werk te gaan wanneer mensen veel van hem vroegen. Hierdoor is hij begonnen met het zetten van een timer van 25 minuten waarin hij geconcentreerd te werk kon gaan. Toevallig was deze timer in de vorm van een tomaat, in het Italiaans ook wel “Pomodoro”. Na deze 25 minuten was er tijd voor rust of andere mensen. Dit werkte zo goed, dat uiteindelijk 2 miljoen(!) volgers deze techniek ook toepassen, bizar hè?

Inventariseer je taken
Wij zijn enthousiast, jij ook? Maar hoe doe je dit dan? De Pomodoro techniek werkt als volgt. Eerst is het belangrijk om te inventariseren wat je allemaal voor taken wilt gaan doen. Vervolgens bekijk je welke van deze taken je binnen 25 minuten kan doen. Dit kan bijvoorbeeld één grote taak zijn, maar ook meerdere kleinere taken. Hoe en met welke taken je de 25 minuten invult is totaal aan jou! Vervolgens zet je een timer op 25 minuten, maar geen zorgen: deze hoeft niet in de vorm van een tomaat te zijn 😉 Tijdens deze 25 minuten werk je geconcentreerd aan de taken die je voor ogen had. Gaat de timer af, dan  is het tijd voor rust of een pauzemoment. Voor dit pauzemoment zou je bijvoorbeeld een timer van 5 minuten kunnen zetten, om vervolgens weer geconcentreerd 25 minuten focus-time te hebben.

Lukt het niet om 25 minuten te concentreren? Geen probleem! Dit kun je trainen door eerst te kijken hoelang het wél lukt en vervolgens elke keer een minuut langer te proberen om tot de 25 minuten te komen. Ga jij dit gebruiken om jouw concentratie te verbeteren? 

Stéphanie Bloemers

Content Marketeer

Geschreven door Stéphanie Bloemers