Een persoonlijk succesverhaal en nuttige tips
Heb jij ook weleens de neiging om taken uit te stellen uit angst voor falen? Je bent niet de enige. Faalangst komt veel voor onder jongeren, maar het goede nieuws is dat er effectieve manieren zijn om hiermee om te gaan. In deze blog deelt coach Daniëlla praktische tips die kunnen helpen om faalangst te overwinnen en met meer vertrouwen door je studieperiode te gaan.
Het gebruik van angst als pressiemiddel is vergelijkbaar met een zweep die bij een paard wordt gebruikt. Maar wat als we eens kijken naar onze eigen mogelijkheden en capaciteiten, in plaats van voortdurend te vergelijken met anderen? Onlangs begeleidde Daniëlla een student die angst had voor zijn tentamens. Daniëlla vertelt:
“Ondanks zijn motivatie en inzet voor zijn studie, worstelde de student met het inschatten van zijn voorbereiding. Hij studeerde hard, maar zijn cijfers vielen vaak tegen, wat voor teleurstelling zorgde. Zijn verwachtingen kwamen niet overeen met de werkelijke resultaten en dit zorgde voor stress en onzekerheid. Om hem te helpen heb ik gebruikgemaakt van een model dat gebaseerd is op het NLP model, dat bestaat uit een aantal stappen:.
- Wat is het doel, wat wil iemand het liefst?
- Wat is de huidige situatie?
- Belemmerende overtuigingen, wat staat in de weg?
- Wat zijn hulpbronnen? Wat kan iemand doen om het te bereiken?
In onze coachgesprekken hebben we samen zijn faalangst onder de loep genomen. We hebben zijn ideale situatie verkend, waarbij het niet alleen ging om perfecte cijfers, maar ook om het vermogen om zijn voorbereiding goed in te schatten. Hij schreef op wat hem tegenhield en ontdekte op die manier wat hem in de weg stond.
We constateerden dat hij het lastig vond om hulp te vragen, maar nadat hij de stap gezet had om September Advies om hulp te vragen, werd de drempel om zijn docent om hulp te vragen lager. We bespraken samen hoe hij dit het beste kon aanpakken en hoe hij echt de ondersteuning kon vragen die hij nodig had. In een e-mail aan zijn docent heeft hij helder verwoord wat hij nodig had. Dit was echt een succesmoment, omdat hij besefte dat het prima is om hulp te vragen. Het inzicht dat het niet perfect hoeft te zijn en dat hij niet alles zelf hoeft te doen, was waardevol.”
Uit dit specifieke voorbeeld kunnen we een aantal praktische tips halen, namelijk:
Begrijp je angst
Denk eens na over waar je precies bang voor bent. Komt het omdat je jezelf met anderen vergelijkt, voel je druk van buitenaf, of ben je te perfectionistisch?
Stel duidelijke, realistische doelen
Maak voor jezelf helder wat je wilt bereiken en bedenk manieren om daar te komen. Verdeel grote doelen in kleinere, haalbare stappen.
Erken je obstakels
Maak een lijst van dingen die je tegenhouden om je doel te bereiken. Als je weet wat in de weg staat, kun je er effectiever mee omgaan.
Wees niet bang om hulp te vragen
Het is helemaal oké om hulp te vragen. Het kan fijn zijn om eerst iemand om hulp te vragen die dichtbij je staat, ook al gaat het maar om iets relatief kleins. Daarna zul je merken dat de drempel om anderen om hulp te vragen steeds lager wordt.
Vier je successen!
Als er iets goed gaat of je hebt zelfs een klein doel bereikt, vier dat succes! Beloon jezelf als je een stap vooruit zet. Het is belangrijk om je prestaties te erkennen.
Loop jij ook vast met studeren, of wil je dit voorkomen? Wij helpen je controle te krijgen over jouw studieresultaten. Of je nu effectief wilt leren studeren, je drukke sociale leven wilt kunnen combineren met goede studieresultaten, of gewoon een stok achter de deur wilt om aan de slag te gaan. Klik hier voor meer informatie.