Stoppen met je studie, wat nu?
De beslissing om te stoppen met je studie is natuurlijk super lastig. Misschien voel je je teleurgesteld en weet je niet wat je dan wél moet doen. Of misschien voel je schaamte, omdat je al meerdere studies hebt geprobeerd. Allemaal hele normale gevoelens, maar wees lief voor jezelf, het is tenslotte in het leven niet altijd meteen raak. Het leven is één groot ontwikkelpad en ook deze tegenslag brengt jou weer verder in het leven. Dus, of je nou in je eerste, tweede of derde jaar zit, zie het niet als weggegooide tijd. Belangrijk is wel dat je er goed over nadenkt en de juiste stappen onderneemt. In deze blog nemen we je stap voor stap mee; van het maken van een weloverwogen beslissing, de praktische zaken tot de vervolgstappen naar een nieuwe studie.
1. Maak een weloverwogen beslissing
Weet dat je er niet alleen voor staat! Belangrijk is dat je er met iemand over praat die je vertrouwt, misschien zijn dit je ouders, je vrienden, je oma of wie dan ook. Je kunt ook altijd terecht bij een SLB’er of studieadviseur van je school. Het kan ook ontzettend helpen om al je gedachtes op te schrijven, om het even op een rijtje te krijgen. Er gaat waarschijnlijk veel om in je hoofd, dus praat erover of schrijf het op om het overzichtelijk voor jezelf te maken.
Zegt je gevoel bijvoorbeeld dat je moet stoppen, maar kan je nog niet zo goed onder woorden brengen waarom? Of, rationeel weet je dat je studie niet bij je past, maar voel je angst voor het onbekende? Onderstaande vragen kunnen je helpen het onder woorden te brengen.
Vragen die je kunnen helpen:
- Wat maakt dat ik wil stoppen met de studie?
Denk aan de inhoud, de onderwijsmethode, de school en mensen om je heen. - Wat vind ik van het niveau van de studie?
Is het te moeilijk of juist te makkelijk? Zou je meer begeleiding willen? - Wat vind ik leuk aan de studie?
Zijn er onderdelen/vakken die je interessant vind? Vind je misschien de manier van lesgeven goed - Wat brengt het mij als ik stop met de studie?
Welk gevoel krijg je erbij? - Wat brengt het mij als ik doorga met de studie?
Levert doorgaan je nog iets op? - Wat heb ik van de studie geleerd?
Is het een bepaalde vaardigheid, interessante theorie of misschien een nieuwe manier van denken? - Wat heb ik over mezelf geleerd?
- Wat heeft het volgen van deze studie mij opgeleverd?
Misschien ben je er nu achter wat je NIET leuk vindt en weet je beter wat je zoekt? Of misschien heb je er leuke vrienden aan overgehouden?
2. Regel de praktische zaken
Heb je dan toch echt de beslissing genomen om te stoppen, dan vind je in deze blog een compleet stappenplan van wat je allemaal moet regelen. Geen stress en neem het stap voor stap.
3. Bedenk een plan voor de tijd zonder studie
Nu je bent gestopt met je studie, heb je ineens zeeën van tijd. Wat ga je daarmee doen? Je kunt natuurlijk lekker niets doen en wachten totdat je weer kan gaan studeren, maar je kan er ook een onvergetelijke tijd van maken. Alle mogelijkheden liggen weer open! Je kunt gaan werken, je kunt gaan reizen, je kunt vrijwilligerswerk doen of wat je ook maar interessant lijkt. En natuurlijk: oriënteren op je volgende studiekeuze.
Je hebt nu alle tijd om te onderzoeken wat je dan wél wil doen. Hoe ga je dat aanpakken?
- Reflecteer. Je bent doordat je al een studie hebt gedaan een hele ervaring rijker, en je weet nu hoe een studie er uit kán zien. Bedenk voor jezelf wat je fijn en leuk vond en wat je echt anders wil in je volgende studie.
- Informeer jezelf. Bijna alle studies staan op www.studiekeuze123.nl. Lees op de instellingen websites, bezoek open dagen, ga in gesprek met andere studenten en doe een proefles. Alles om zoveel mogelijk te weten te komen over de studie, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.
- Praat erover. Niet omdat je naar de mening van anderen moet luisteren, maar het kan je helpen om je gedachtes op een rijtje te zetten en misschien kom je al pratende weer op nieuwe ideeën.
- Vertrouw op jezelf! Het is jouw studiekeuze en jouw leven, jij weet het best wat je wilt en wat bij je past, vertrouw daarop.
Kom je er niet uit wat nou goed bij je past? En zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is ons studietraject een goed idee. Onze coaches helpen je graag in jouw keuzeproces, we kijken samen naar wie jij bent en wat jij graag wilt, om vervolgens een studie te zoeken die bij je past en waar je weer enthousiast van wordt! Meer weten? Plan een gratis kennismakingsgesprek in!