Studiekeuze; dilemma of uitdaging? | Blog | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuze; dilemma of uitdaging? 

 

Het is zover, tijd om te kiezen. De tijd dringt en de druk is hoog. Je ouders, je vrienden, je mentor en zelfs de rest van de maatschappij verwacht van je om een studie te kiezen. En als het nog even kan; in één keer de juiste alsjeblieft. En weet je hoeveel studies er op dit moment zijn? 1.279 om precies te zijn. 

Wat nou als ik nog helemaal niet weet wat ik wil of wie ik ben? Was het nog maar zo simpel als vroeger. Dan kon je zeggen; ‘Als ik later groot ben…, dan word ik piloot of kok’. Alles was mogelijk en niks stond in de weg om te worden wat je toen wilde worden. 

Tja, de kans is aanwezig dat je de verkeerde studie kiest of door de bomen het bos niet meer ziet. Dan kan de juiste keuze maken lastig worden. Een te grote hoeveelheid aan keuzes kan je misschien verlammen en de kans op teleurstelling groter maken. De vraag is: hoe voorkom je dit?

De zoektocht naar een studie kan voelen als een hele opgave. Om de juiste keuze te kunnen maken moet je weten waar jouw voorkeuren en kwaliteiten liggen. Een grondig onderzoek naar jezelf is dus vereist, maar hoe doe je nou zoiets? Hier volgen wat korte tips:

  • De kracht van praten.
    Ga in gesprek met je ouders of vrienden en stel hen de vragen. Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Wat kan ik? Dit klinkt misschien raar, maar om van een ander te horen kan soms verhelderend werken. Daarnaast is het natuurlijk altijd leuk om positieve dingen over jezelf te horen. 😉 
  • Neem de tijd en ruimte om bij jezelf stil te staan.
    Stel jezelf opnieuw de vraag: wat wil ik als ik later groot ben? Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door je in te beelden dat je 40 jaar oud bent en bezig met je droombaan. Het is maandagochtend, tijd om op te staan, koffietje en door naar je werk. Wat ga je aan doen? Hoe ziet jouw dag eruit? Wat voor mensen zie je het liefst op zo’n dag? Wat is jouw rol? Bedenk voor jezelf hoe jouw ultieme werkdag eruit ziet. Hierdoor kan je nagaan of dit misschien past bij jouw rijtje aan studies waar tussen je twijfelt. 
  • Kijk niet naar anderen.
    Kijk niet naar wat anderen gaan doen of al mee bezig zijn. Het kan verleidelijk zijn om te luisteren naar vrienden die misschien een leuke studie op het oog hebben. Probeer daarnaast ook vooroordelen te vermijden over bepaalde studies. Een neutrale blik naar wat jou leuk lijkt zal zorgen voor een kleine kans op teleurstellingen. Uiteindelijk maak jij de keuze op basis van jouw eigen gevoel en verstand en niet dat van anderen. Je weet zelf meer dan je denkt; dus vertrouw op jezelf! 

De verkeerde keuze?
Ben je nu bezig met een studie en misschien van plan om te stoppen of al gestopt? Als dit blijkt, probeer dan juist na te gaan en te achterhalen waar het aan ligt. Hierdoor kan je leren ermee om te gaan en frisse moed te krijgen om weer opnieuw ergens in stappen. 

Lijken deze stappen je wat, maar wil je het liever niet alleen doen? Dan help ik je hier graag bij! Ik kijk er naar uit om komend jaar met jou de uitdaging aan te gaan naar de zoektocht voor de juiste studie!

Door: Madelief Franzen, studiekeuzecoach September Advies

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658