Studiekeuzestress: wat moet je doen als je niet kan kiezen? |Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuzestress: wat moet je doen als je niet kan kiezen?

Stel je voor: je zit in het laatste jaar van de middelbare school. Je maakt je zorgen, want je hebt nog geen idee wat je wilt gaan studeren. Daarbij komt nog dat de basisbeurs dreigt weg te vallen, waardoor je, als je een verkeerde keuze maakt,  meteen moet gaan lenen voor je tweede studie. Dit alles maakt de keuzestress voor de perfecte opleiding natuurlijk niet minder. Moeilijke situatie, vind je niet? Het overkwam de nu 25-jarige Jeroen Stoot. Acht jaar geleden stond hij voor dit dilemma. Hoe heeft hij zijn hoofd koel kunnen houden, en uiteindelijk de perfecte studie kunnen kiezen? Je leest het in deze blog!

 

Jeroen Stoot zat in VWO 6 toen bij hem de zenuwen echt begonnen toe te slaan. “In het laatste jaar van de middelbare school, had ik eigenlijk nog steeds geen flauw idee wat ik daarna wilde gaan doen. Dat was behoorlijk frustrerend, want ik wilde geen jaar verspillen aan een verkeerde studie. Daarbij kwam nog dat de basisbeurs op omvallen stond, waardoor de druk om gelijk de goede studie te kiezen alleen nog maar groter werd”. In eerste instantie ging hij zelf hard op zoek naar een passende opleiding. “Zelf had ik natuurlijk ook wel naar studies gekeken en een aantal open dagen bezocht, maar daar werd ik niet veel wijzer van. Het aanbod is zo ontzettend groot waardoor ik door de bomen het bos niet meer zag. En ik heb heel veel hobby’s en interesses, dus dat maakte de keuze nog moeilijker”. 

Na gesprekken met zijn ouders besloot Jeroen om een studiekeuzetraject te volgen bij September Advies. “Ik vond het in eerste instantie fijn dat ik hierbij hulp zou gaan krijgen, want ik had echt wel door dat het een erg belangrijke keuze zou zijn. Het voelde een beetje als een opluchting, ik stond er niet meer alleen voor. Tijdens het eerste coachgesprek had ik gelijk door dat de coach best professioneel was. Dit was heel anders dan een droog testje doen over je interesses, waar dan een opleiding uit rolt”.

“Tijdens de coachgesprekken konden we al snel een aantal richtingen wegstrepen die ik absoluut niet wilde doen. Daarna gingen we wat meer in op de persoonlijke aspecten. Zo hebben we bijvoorbeeld een SWOT-analyse gedaan, waarmee mijn sterkten zwakke  kanten echt duidelijk werden. Daardoor had ik al wat beter inzicht in hoe ik mijn talenten kon inzetten in een bepaald werkveld. Gedurende het keuzetraject heb ik  een aantal open dagen bezocht, variërend van conservatorium tot Universiteit en van een half uurtje fietsen tot 3 uur met de trein. Bij het bezoeken van de Universiteit Twente voelde het voor mij qua sfeer en omgeving meteen erg fijn; ik voelde mij thuis. Dat was voor mij dan ook het moment dat ik voor mijzelf de keuze maakte om aan de Universiteit Twente te gaan studeren. Na een aantal oefeningen met de coach kwamen we er samen achter dat de studie voor industrieel ontwerper het beste bij mij past. Toevallig hadden ze dit ook in Twente! Ik merkte dat mijn hobby’s en talenten zoals muziek maken, creatief denken maar ook onderzoeken allemaal terugkwamen in deze studie. Voor mij was de cirkel toen echt rond”. 

Acht jaar later staat Jeroen er nog precies hetzelfde in. “Ik ben zó blij met de keuze die ik toen heb gemaakt. Voordat ik het traject bij September begon had ik niet verwacht dat het zo netjes op z’n pootjes terecht zou komen. Het is best even een investering, maar ik vond het zeker de moeite waard. Ik ben nu gewoon precies op de plek waar ik wil zijn”. 

Geschreven door: Leonie

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658