Verkeerde studiekeuze; wat nu? | Blog

Gemiddelde
beoordeling coaches
9.1
Datum:

Wat moet je doen als je een verkeerde studiekeuze gemaakt hebt?

Vol goede moed ben je begonnen met je nieuwe studie maar na een aantal weken/maanden blijk je er toch minder enthousiast van te worden. Wat nu? Het is in ieder geval goed om te weten dat je niet de enige bent. De juiste studiekeuze maken blijkt lastig en het is dan ook een veelvoorkomende kwestie.

Een beetje twijfel is normaal. Maar heb je echt nooit zin om dingen te lezen voor je studie en merk je dat je motivatie en je cijfers afnemen? Een stap in de goede richting is het erkennen dat dit niet de juiste studie voor jou is en dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt. Het is niet het einde van de wereld om een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt; je kan er alleen maar van leren.

Je hebt besloten dat dit niet de goede studie voor jou is, en dan? Ten eerste is het verstandig om je voor 1 februari uit te schrijven. Je kan een deel van het collegegeld terugkrijgen en je vermindert je eventuele schulden.

Vanaf dan begint eigenlijk je ‘tussenjaar’. Hoe jij die invult, is volledig aan jou. Het is goed om wel een bepaalde dagbesteding te hebben. Dit houdt je bezig en actief. Hierbij kan je denken aan activiteiten zoals werken, je rijbewijs halen, vrijwilligerswerk doen, een taalcursus volgen, reizen, noem maar op. Tegenwoordig is er een eindeloos aantal aan opties, activiteiten en mogelijkheden. Je kunt een lijst maken met alle mogelijkheden die jou eventueel leuk lijken en daarvan de plus- en minpunten bij elkaar optellen. Natuurlijk is het wellicht niet een ideale situatie, maar probeer te genieten van je tussenjaar. Het tussenjaar is een van de weinige periodes waarin je niet naar school of college hoeft, je niet hoeft te leren en je ook nog geen échte baan hebt. Alle tijd dus! Daarnaast is het belangrijk om je bezig te houden met welke studie je dan wél wil gaan doen en een juiste studiekeuze te maken. Dit is op verschillende manier mogelijk. Je kunt de website van studiekeuze123 afstruinen, open dagen bezoeken en meeloopdagen langsgaan. Tevens is het goed je studiekeuze bespreekbaar te maken met je naasten en kan je om ervaringen vragen aan vrienden/kennissen die studies doen die jou interessant lijken. Wat hierbij belangrijk is, is dat je in gedachte houdt wat jíj belangrijk vindt binnen een studie.

Mocht je moeite hebben met het erachter komen wat je nu echt wil en wat voor jou belangrijk is binnen een studie, dan kunnen wij jou daarbij helpen. Samen met jou kijken wij naar wat je wil, wat je kan en wat je motiveert. Zo ontwikkelen we thema’s die voor jou belangrijk zijn en helpen we jou de juiste studiekeuze te maken.

Geschreven door Katrijn Haccou