4 tips voor ouders van kersverse studenten | Blog | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

4 tips voor ouders van kersverse studenten

Het is zover: je kind heeft een studiekeuze gemaakt! Een spannend moment, misschien stiekem voor jou als ouder wel nóg spannender. Jouw kind spreidt wellicht de vleugels en gaat zelfs in een andere stad op kamers wonen. Een nieuw leven ligt voor ze. Kortom: er gaan dingen veranderen. Hoe kun je je kind én jezelf nou een beetje voorbereiden op al die veranderingen? Wij delen wat tips!

Regel belangrijke dingen op tijd
Een nieuwe fase breekt aan, een nieuwe stap naar volwassenheid. Er gaat een hoop veranderen en er moet van alles geregeld worden. Dit gaat niet allemaal vanzelf; wat dacht je van studiefinanciering, een studenten ov, een laptop en een kamer? Help je kind waar je kan en waar nodig, maar laat ze ook zeker zelf een en ander uitzoeken en regelen. Op deze manier houden ze de regie over hun eigen proces, maar voelen ze wel dat ze bij je terecht kunnen als het nodig is.

Blijf betrokken
De overgang van de middelbare school naar HBO of WO kan best een grote verandering zijn, zowel voor de nieuwe studenten, als de ouders. Waar je als ouder tijdens de middelbare schoolperiode waarschijnlijk nog veel meekreeg van wat er speelde, zal dat nu misschien minder zijn. Probeer belangstellend te blijven en stel vragen over de studie (ook niet téveel!), maar toon ook zeker interesse in wat je kind daarbuiten bezighoudt, met wie hij/zij omgaat etc. Op deze manier maak je duidelijk dat je er voor hem/haar bent, maar laat je ze tegelijkertijd wel vrij in hun nieuwe leven. 

Help met voorbereiden, maar stressen is niet nodig
Er zullen wat zaken voorbereid moeten worden, maar het is niet nodig om te stressen. Je kind heeft de zomervakantie ook nodig om te genieten, te ontspannen en te reflecteren. Natuurlijk is het fijn als de kersverse student weet waar ze moeten zijn op hun eerste dag, hoelaat ze er moeten zijn en dat ze hun spullen op orde hebben. Maar studeren is een nieuwe fase waarbij ze in het diepe springen, dus geef ze daar ook zeker de vrijheid in.

Laat ze los
Op kamers in een nieuwe stad? Help waar het kan met verhuizen en zoek je kind op in zijn of haar nieuwe woonplaats. Ga gezellig samen de stad verkennen. En: sta liever niet onverwachts voor de deur, daar zit geen enkele student op te wachten! En zijn ze weer eens een weekend thuis? Zorg dat ‘thuis thuis’ – zoals studenten dat vaak noemen – nog steeds een veilige haven voor ze is. Geef ze eens iets extra’s mee of maak hun lievelingseten. Succes gegarandeerd!

 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658