Welke opleiding moet je doen voor het meeste kans op een baan?

Gemiddelde
beoordeling coaches
9.1
Datum:

Op 7 oktober 2014 stond de media er vol van: bijna driekwart van de hbo’ers volgt een studie met ongunstige vooruitzichten op een baan. De helft hiervan volgt zelfs een opleiding met slechte verwachtingen op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), in de Keuzegids Hbo 2015.

Studenten die informatica, bedrijfskunde, fysiotherapie, toerisme en communicatie studeren maken de minste kan op een baan. Bouwkundigen, accountants en kunstenaars hebben iets meer arbeidsperspectief, maar die kans blijft matig. De populariteit van deze opleidingen zorgt voor veel concurrentie op de arbeidsmarkt. De vraag waar huidige studiekiezers daarom graag antwoord op willen: met welke opleiding maak ik de meeste kans op een baan?

Kansen op de arbeidsmarkt

Onderzoeksinstituut SEO Economisch Onderzoek heeft in samenwerking met Elsevier onderzoek gedaan naar hoe afgestudeerden Hbo’ers en Wo’ers van veel gekozen opleidingen er voor staan op de arbeidsmarkt. Er is daarbij gekeken naar drie criteria: 1. snel aan het werk, 2. kans op een vaste baan en 3. (hoogte van) salaris. Uit het onderzoek Studie & Werk 2014 blijkt dat de kans op werkloosheid deze eeuw nog nooit zo hoog was. Waar in 2008 de kans op werkloosheid na 18 maanden rond de 2 procent lag, is dit in 2014 opgelopen tot 7 procent. Ook bleek de zoekduur naar een baan nog nooit zo lang. Hbo’ers zochten gemiddeld 4 maanden en academici 6 maanden, waar dit in 2008 nog 2 en 4 maanden was. Daarnaast waren de startsalarissen nog nooit zo laag. Onlangs gestarte alumni verdienen 10 procent minder dan alumni die in 2010 startten.

Het blijkt dat technici, bèta’s en financieel specialisten in het algemeen de beste baangaranties hebben. Wanneer je universitair afgestudeerd bent heb je de beste kansen op een baan met de volgende studies:

  • constructiestudies
  • informatiekunde
  • econometrie
  • arts
  • tandarts
  • elektrotechniek
  • fiscaal recht
  • fiscale economie

Bij hbo’ers zijn dit:

  • werktuigbouwkunde
  • elektrotechniek
  • constructiestudies
  • bedrijfseconomie
  • zee- en luchtvaart

Universitaire alfa studenten hebben een opvallend zwakke positie. De studies culturele antropologie, literatuur en cultuur, kunstgeschiedenis, taal en geschiedenis zorgen voor een zwakke uitgangspositie. Bij hbo’ers zijn dit de sociale wetenschappers en dienstverleners. De studies hbo-rechten, creatieve therapie, muziek en dans, social work, toneel en de kunstacademie bieden matige perspectieven.

Trends & Tips

Wat opvalt is dat ondanks de gemiddelde (neergaande) trend voor kansen op de arbeidsmarkt, baanzekerheid en bruto salaris, de verschillen tussen individuen en opleidingen groot zijn. Met een technische of bèta studie zal je bijvoorbeeld nog steeds snel een goedbetaalde baan vinden. Verder is de arbeidsmarkt steeds in beweging en bieden cijfers uit het verleden dus geen garantie voor de toekomst. Tips voor de scholier/student van nu: wees ondernemend (de flexibele arbeidsmarkt en lagere baanzekerheid vragen om ondernemerschap in eigen loopbaan), investeer in creativiteit (zorgt er voor dat je mee kunt met innovatie) en doe praktijkervaring op tijdens je opleiding (opgedane praktijkervaring hangt positief samen met kansen op de arbeidsmarkt).

Heb je hulp nodig bij je studiekeuze?

Vraag dan gratis een oriënterend gesprek aan bij een van onze studie advies coaches.

Michiel Keurentjes

Oprichter September Advies

Geschreven door Michiel Keurentjes