Studiekeuze: Een remedie voor post-bachelor keuzestress | Ervaring |
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuze bij September Advies: een remedie voor post-bachelor keuzestress

Datum: 22-04-2020
Door: Bram Emmer, studiekiezer

Toen ik als mijn eenentwintigjarige zelf binnenliep bij September Advies voor een kennismakingsgesprek had ik vooral het gevoel dat ik drie jaar te laat was. Ik had net een bachelor Liberal Arts & Sciences afgerond bij Amsterdam University College en hoewel ik daar veel leerde en er stevig van genoot, had mijn brede van-alles-wat curriculum me achtergelaten met een sceptische houding tegenover studiekeuze. Breed kiezen betekent dat je sowieso goed zit; het betekent vrijheid. Maar ik miste daardoor ook de focus om me over te geven aan de meer specifieke en daardoor definitievere keuze van een masterprogramma.

Eigenlijk wilde ik mijn keuze van niet-kiezen doorzetten, richting een toekomst vol verschillende ervaringen en interesses. Maar zo werkt het leven helaas niet. Geen keuze maken betekent ook dat je geen richting hebt, geen doel en dat lijkt me toch ook geen uitgangspunt voor een gelukkig en succesvol bestaan. In het vanzelfsprekende tussenjaar dat volgde moest er dus wel iets gebeuren.

Zo kwam ik dus terecht bij September Advies. Mijn tweelingbroer had veel aan hun advies gehad bij het kiezen van een bacheloropleiding. Hij koos uiteindelijk voor Algemene Sociale Wetenschappen en zit nu volledig op zijn plek (alhoewel de breedte van die opleiding misschien suggereert dat hij mijn lot van post-bachelor keuzestress zal gaan delen).

In het kennismakingsgesprek werd onder meer de methode uitgelegd. Samen met een persoonlijke coach wordt er gekeken naar drie dimensies van het leven: kunnen, willen en motivatie. Voordat er samen over een daadwerkelijke studiekeuze wordt nagedacht krijg je de kans om voor jezelf op een rijtje te krijgen wat je krachten, je wensen en de motiverende factoren in het leven zijn. Door deze bottom-up werkwijze wordt het verlammende effect van het enorme aantal keuzemogelijkheden vermeden. Zodra via gesprekken en oefeningen de kunnen-willen-motivatie-kern wordt blootgelegd blijft er ineens een aangename hoeveelheid studies over. Vervolgens worden mogelijke studies uitgekozen, en wordt er (afhankelijk van de gewenste uitkomst) toegewerkt naar een top-3.

Het mooie aan September Advies is dat ze nooit pretenderen om de keuze voor jou te maken. Er komen geen persoonlijkheidstests of dergelijke ‘objectieve’ data aan te pas. De methode is volledig gericht op gezamenlijke introspectie en een uitgebreid stappenplan om op een toegankelijke, maar toch diepzinnige manier tot een weloverwogen keuze te komen. Mijn coach, Yoka, was altijd volledig aanwezig, stelde goede en belangrijke vragen, en hielp me echt om vaste substantie te maken van mijn ietwat rommelige gedachteprocessen. Ze stelde me op mijn gemak en straalde een rust en ervarenheid uit die me vertrouwen gaf in de woorden die ik mezelf uit hoorde spreken. Ze heeft me enorm geholpen en daar ben ik dankbaar voor.

Uiteindelijk koos ik voor een master Filosofie van Cultuur en Bestuur aan de VU. Alhoewel ik pas in september (toevallig zeg) 2020 begin en dus nog niet zeker weet hoe het gaat zijn, ben ik meer tevreden met die keuze dan ik voor mogelijk had gehouden. De gesprekken met Yoka hebben me een rust en vertrouwen gebracht die ik nu telkens voel als ik nadenk over grote academische of carrière-keuzes.

In tegenstelling tot het gevoel waarmee ik voor het eerst bij September Advies binnen liep, was ik niet te laat. Elk aangegrepen moment om op deze manier met de coaches van September over de toekomst en opleidingen te kunnen nadenken komt wat mij betreft precies op tijd.

Door: Bram Emmer, studiekiezer

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658