Een goede studiekeuze: je jonge brein te snel af zijn | Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Een goede studiekeuze: je jonge brein te snel af zijn

Tegenwoordig zijn er veel studies (meer dan 1900) en wordt het steeds lastiger om een succesvolle studiekeuze te maken. Ongeveer 40 procent van de Nederlandse studenten stopt binnen een jaar met hun studie. Hoe kan je dit helpen voorkomen? Tegen welke valkuilen zou je mogelijk aan kunnen lopen?

Het jonge brein: soms wispelturig, maar wel flexibel!
‘Aan de ene kant heb ik een passie voor dansen, aan de andere kant wil ik een studie met baanzekerheid. Ik kan niet kiezen, ik kan altijd nog gaan doen wat mijn vrienden kiezen’ Ook last van dit soort twijfels? Om meer inzicht te krijgen in je eigen, soms verwarrende gedachtes, gaan we eens een kijkje nemen bij de bron van deze verwarring: het brein. Het brein waarvan mensen vroeger dachten dat het na het twaalfde jaar ‘af en stabiel’ was, bleek na dieper onderzoek pas volledig te zijn ontwikkeld rond het 23e  levensjaar, helaas, vaak net na de tijd dat je een studiekeuze maakt. Goed om te weten is dat tegenwoordig het jongere brein niet meer als ‘onaf’ maar meer als ‘flexibel’ wordt gezien, en dat brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Een voordeel van de flexibiliteit is dat je jonge brein zich goed kan aanpassen aan verschillende situaties die op je pad komen (lekker leven in het hier-en-nu!). Een nadeel is dat het flexibele brein wat ‘onstabieler’ is en dit kan leiden tot impulsiviteit bij belangrijke beslissingen. Hoe zorg je er voor dat je wel een goed beargumenteerde studiekeuze maakt? Een portie motivatie en bewustwording over mogelijke valkuilen heeft een positief effect op een weloverwogen studiekeuze. Hierbij alvast wat tips om je wispelturige brein te slim af te zijn!

Tip 1: Stel goede prioriteiten: wat helpt je om 3 jaar gemotiveerd te zijn voor een studie?
De soms nog instabiele verbindingen in je brein kunnen er voor zorgen dat je snel keuzes maakt op basis van korte-termijnuitkomsten. ‘Het zou wel leuk zijn om dezelfde studie als mijn beste vriend te doen’ of ‘het lijkt me fijn om in mijn eigen stad te blijven wonen’. Uiteraard zijn dit reële pluspunten, maar het gevaar is dat factoren die op de lange termijn positief zijn naar de achtergrond verdwijnen (bijvoorbeeld vind je de studie voor een lange tijd interessant en wat zijn de baanperspectieven?). Handig is om jezelf de vraag te stellen, wat helpt mij om niet één jaar, maar minstens drie jaar voor een studie gemotiveerd te blijven? Stel voor jezelf prioriteiten: wat vind je op de lange-termijn écht belangrijk bij een studie?

Tip 2: Herken je impulsieve brein; neem de tijd om je opties goed af te wegen
Een weloverwogen studiekeuze kost nu eenmaal tijd en belangrijk is om die tijd er ook voor te nemen. Het jonge brein heeft soms moeite met het goed afwegen van de voor- en nadelen van de studies en wil snel een beslissing nemen. Zeker door het grote aanbod van nu is het steeds belangrijker om de tijd te nemen voor dit proces. Zet je opties op een rij, weeg de voor-en nadelen af en vergeet niet, geduld hierbij is een schone zaak!

Tip 3: Bedenk welke studie goed aansluit bij je persoonlijkheid
Door het jonge brein kan je het lastig vinden om te bedenken wat er bij je past en met name wat er in de toekomst, na bijvoorbeeld drie jaar studeren, nog steeds bij je past. Vaak is het zelfbeeld voor je 23e nog volop in ontwikkeling. Daarom is het nooit te vroeg om al goed te bedenken waar je kracht zit en van welke onderwerpen je blijvend enthousiast raakt.

Ondanks het soms wispelturige brein, een goed doordachte studiekeuze
Kortom, het kiezen van een studie is een proces waar je niet in drie tellen klaar mee bent. Start je net met je studiekeuze? Ga rustig sparren met je familie en vrienden over wat je prioriteiten zijn, mogelijke voor-en nadelen van studies en waar je echt lange tijd enthousiast van blijft. Zo maak je ondanks een flexibel en soms impulsief brein, nog steeds een goed beargumenteerde studiekeuze!

Heb je hulp nodig bij je studiekeuze?
Vraag dan gratis een oriënterend gesprek aan bij een van onze studie advies coaches.

Geschreven door Laury Peters

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658