Geluk vinden in je studie
030 207 2658 September Onderwijs

Geluk vinden in je studie

Door: Marthe Cremers, studiekeuzecoach September Advies

Al eeuwenlang zoeken mensen naar het antwoord op de vraag: “Wat is geluk?” Niemand weet het antwoord, maar toch is geluk iets waar we allemaal naar streven. Geluk is waar we het allemaal voor doen, toch? Maar wat is “het” dan precies? 

Toen ik zelf op de middelbare school zat, zag ik mijn diploma als het ultieme doel. Als ik dat bereikt had, dan kon ik iets gaan doen wat er écht toe deed en zou ik gelukkig zijn. Natuurlijk heb ik na mijn eindexamen een goed feestje gebouwd. En ik was ontzettend trots op mijn diploma, maar toen ik ging studeren nam het geluksgevoel meteen weer af. Ik realiseerde me dat er een nieuw doel voor mijn oude doel in de plaats was gekomen, namelijk mijn universiteitsdiploma halen en uitvinden wat voor werk ik wilde gaan doen. Je omstandigheden (of je al dan niet studeert, werkt, een diploma hebt, een relatie hebt, in een groot huis woont, noem maar op) bepalen maar 10% van je geluksgevoel. We werken dus constant naar doelen toe die slechts kortstondig geluk opleveren. Je zou ons kunnen vergelijken met de ezel op onderstaand plaatje: we rennen heel hard achter het geluk (de wortel) aan, maar we bereiken het nooit.

Maar wat zorgt dan wel voor langdurig geluk? Het antwoord is heel eenvoudig en lastig tegelijk: zoek het geluk niet in de toekomst naar in het nu. Stop met toeleven naar de perfecte omstandigheden, maar ga op zoek naar je geluk in het huidige moment. Een belangrijke tool om dit te doen is dankbaarheid. We zijn vaak zo gefocust op de toekomst en wat er nog niet is, dat we vergeten stil te staan bij alle mooie dingen die er wél al zijn. Het klinkt misschien cliché, maar er is elke dag wel iets om dankbaar voor te zijn, bijvoorbeeld een goed gesprek met een vriend of vriendin, de goede band met je ouders of iets simpels als de zon die schijnt.

Je kunt je brein trainen om te focussen op de positieve dingen die er wel al zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door elke dag voor je gaat slapen drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor was die dag. Probeer maar, het geeft direct een goed gevoel!

Naast dankbaarheid komt langdurig geluk door nu, op dit moment, tijd te besteden aan de dingen waar jij blij van wordt. Door ons geluk uit te stellen en heel hard te werken om bepaalde doelen te bereiken, vergeten we vaak wat écht belangrijk voor ons is. Er is niemand die op zijn sterfbed zegt dat hij harder had willen werken, of meer had willen sporten zodat die net te strakke broek toch had gepast. Nee, de meest genoemde reden tot spijt is dat mensen hun dromen niet hebben waargemaakt. Naast dat je dromen volgen je een stabieler geluksgevoel oplevert, heeft het ook een hoop andere voordelen. Als jij doet waar jij energie van krijgt, ben je er waarschijnlijk ook goed in en kun je datgene waar jij in gelooft goed overbrengen. Passie is aanstekelijk! Je hebt vast wel een docent op school die door zijn enthousiasme alleen al een vak leuk kan maken. Bovendien maak je als je weet waar jij blij van wordt betere keuzes en trek je meer kansen aan die bij je passen. Dit betekent dat succes dus niet leidt tot geluk, maar dat geluk leidt tot succes. Precies het tegenovergestelde van wat we vaak denken dus!

Maar hoe kom je erachter waar jij blij van wordt? Dit is iets wat we eigenlijk helemaal niet leren op school. In ons studiekeuzetraject besteden we hier daarom juist aandacht aan. Wij geloven erin dat als je weet wat jouw dromen zijn, dat je dan ook een studiekeuze kan maken waar jij oprecht gelukkig van wordt. We doen dit door samen met jou op ontdekkingsreis te gaan: samen vinden we uit waar jij energie van krijgt, wat jouw kwaliteiten zijn en wat jou motiveert. Hoe beter jij weet waar jij blij van wordt, hoe groter de kans dat je elke dag geluk ervaart tijdens je studie en latere werk. Als coach vind ik het prachtig om studiekiezers te zien stralen als het kwartje valt en ze een studie vinden die echt bij ze past. Op dat moment weet ik dat ze niet alleen gaan studeren om een diploma te halen, maar omdat ze er oprecht gelukkig van worden om te leren over datgene wat zij leuk vinden. Dat groeigeluk wens ik iedereen toe!

Kortom, als je langdurig gelukkig wilt zijn, wees dan dankbaar voor de dingen die er wél al zijn en volg je dromen. In de praktijk is dit niet altijd even gemakkelijk, aangezien het “perfecte” plaatje diep in onze cultuur verweven is, maar met een beetje bewustzijn en oefening kom je een heel eind. Vergelijk jezelf niet met anderen, experimenteer en durf fouten te maken. Scherven brengen geluk zeggen ze wel eens.

 
 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658