Het studiekeuze handboek voor ouders!
De studiekeuze: voor de meeste leerlingen, maar zeker ook hun ouders, een belangrijk en misschien ook wel stressvol moment. Ouders ‘bemoeien’ zich dan ook steeds vaker met de keuze van hun zoon of dochter. Wat is nu de beste manier om jouw kroost te motiveren voor een keuze waar hij of zij volledig achter staat? In deze blog geeft trainster Tuï een aantal praktische tips speciaal voor ouders van aankomend studenten.
Invloed van ouders
Trainster Tuï is erg ervaren op het gebied van leerlingen en studenten coachen, en heeft dan ook regelmatig te maken met de invloed van ouders. Tuï: “Ik spreek veel leerlingen waarvan hun ouders vaak een heel sterk idee hebben van wat goed is voor hun kind. Dat komt natuurlijk uit een goed hart, maar is toch niet altijd ondersteunend voor de keuze van de leerling zelf. In de praktijk geeft dit namelijk veel druk voor het kind, zodat het moeilijker wordt om zelf na te denken over wat bij hem of haar past. Wat we het liefste willen zien, hoe moeilijk dat voor sommige ouders ook is, is dat ze de verantwoordelijkheid voor de keuze zelf bij hun kind neerleggen. Op deze manier zal er toch wat meer rust ontstaan, en het kind is natuurlijk ook degene die de studie moet gaan doen!”
Tips van Tuï
Tips heeft Tuï genoeg voor ouders van de aankomende studenten. Tuï: “Ik vind het altijd leuk als ouders uit zichzelf aan mij vragen hoe ze dit proces het beste kunnen ondersteunen. Als dat gebeurt is mijn antwoord eigenlijk vrij simpel: stel vragen! Niet alleen over de studiekeuze zelf, maar over alle keuzes die je kind maakt op een dag. Op deze manier kan je er als ouder achter komen hoe je kind keuzes maakt, wat het studiekeuzeproces een stuk makkelijker kan maken. Daarnaast wil je als ouder natuurlijk ook weten wat je kind leuk vindt en waar zijn of haar talenten liggen. Waarschijnlijk weet je dit al een beetje, maar maak dit ook bespreekbaar met je kind. Samen kunnen jullie er vervolgens achter komen welke studie hierbij het beste past. Nog een tip van mij: besteed ook aandacht aan de favoriete bezigheden van je kind. Wat hierin helpt is om het enthousiasme als leidraad te nemen. Noem een aantal bezigheden op of bespreek met elkaar wat je kind echt energie geeft. Dat kan echt van alles zijn: voetbal, afspreken met vrienden of discussiëren. In elk onderdeel zit namelijk wel een factor die weer te linken is met een bijpassende studie!”
Steuntje in de rug
Sommige leerlingen vinden het ook lastig om te ontdekken waar ze echt enthousiast van worden, en dan ben je als ouders soms geneigd dit voor je kind te doen. Tuï legt uit waarom dit juist niet helemaal de bedoeling is. Tuï: “Vaak zijn ouders geneigd om het kind een beetje te pushen als niet alles helemaal vanzelf gaat. Dit heeft meestal een averechts effect, waardoor leerlingen sneller ontevreden zijn met hun studie, of zelfs stoppen. Probeer dit eens: zoals ik net al vertelde heeft ieder kind wel een factor waar hij of zij vrolijk van wordt. Hou je bijvoorbeeld van teamsport? Dan kan je waarschijnlijk goed samenwerken, en vind je misschien de verbindingen tussen mensen versterken wel interessant. Kan jij je vrienden goed ondersteunen als ze het moeilijk hebben? Dan kan je juist misschien kijken naar een studie waarbij je iets soortgelijks doet, zoals psychologie. Het is even zoeken, maar zeker de moeite waard!”
Tot slot
Als laatste wil Tuï nog 1 belangrijke tip meegeven. Tuï: “Ik merk regelmatig dat leerlingen een verwachting hebben van een bepaalde studie. Bijvoorbeeld de studierichting aarde en milieu, wat alleen maar zou gaan over duurzaamheid en aardlagen. Dat klopt natuurlijk ook wel, maar er zit nog veel meer in! Moedig je kind als ouder ook aan om de diepere laag te gaan ontdekken in een studie. Alleen dan weet je of het echt bij je past!”
Ben je benieuwd naar meer informatie over hulp bij een studiekeuze? Klik hier voor meer informatie!