Leerlingen in actie: hoe ouders en docenten motivatie kunnen stimuleren | Blog - Septemberadvies
030 207 2658 September Onderwijs

Motivatie, een belangrijk woord als het gaat over het bereiken van doelen, wensen en successen. Maar wat is motivatie nou precies? En misschien nog belangrijker: hoe krijg je het wanneer je het mist? Coach Joeri deelt tips om leerlingen te motiveren. 

Motivatie kan vanuit ons zelf komen, zoals “ik wil mezelf trots maken” of “ik wil mijn diploma halen zodat ik verder kan groeien”. Maar ook vanuit externe hulpbronnen. Bijvoorbeeld “Ik wil mijn tentamen halen zodat mijn ouders trots op mij zijn” of “ik wil juist afvallen zodat anderen mij mooier vinden”. Beide typen motivatie zijn helpen, ben dus ook niet bang om eens te kijken welke dingen jou motiveren! 

Alhoewel motivatie super waardevol is om te hebben, klinkt het waarschijnlijk ook bekend in de oren hoe het voelt om ergens geen motivatie voor te hebben. Je stelt wellicht uit, hebt geen zin om dingen op te pakken of het voelt nutteloos om te doen. Kortom, dingen die je liever niet hebt en niet helpend zijn om jouw doelen te behalen.

Ook in het onderwijs kunnen leerlingen te maken krijgen met motivatieverlies. De redenen hiervoor verschillen, dit kan bijvoorbeeld komen door een periode met slechtere cijfers, omdat ze het nut niet inzien van school, geen toekomstplannen hebben om naartoe te werken of vaak te horen krijgen wanneer ze iets niet kunnen of fout doen en niet wanneer ze het wel goed doen. 

Logisch ook dat je daardoor gedemotiveerd kan worden, maar natuurlijk super vervelend als het gebeurt. En daarnaast ook: totaal niet helpend! Maar onthoud goed dat geen motivatie hebben, geen bewuste keuze is en dat deze vooral ook niet uit luiheid ontstaat. Leerlingen zijn gemotiveerd en willen graag over naar het volgende jaar of die diploma, ze hebben soms alleen dat extra complimentje, inzicht of steuntje in de rug nodig. 

Dus: geef eens dat complimentje wanneer ze hun huiswerk hebben gemaakt! Of leg het doel/nut van de opdracht nog even uit! Ga eens in gesprek wanneer iemand gemotiveerd overkomt en kijk wat er achter het motivatieverlies zit. Ervaring leert dat juist deze kleine dingen grote verschillen kunnen maken. 

Wie geef jij een complimentje vandaag?