Inzicht in jezelf, een tussenstap naar een zelfverzekerde studiekeuze!
030 207 2658 September Onderwijs

Inzicht in jezelf, een goede tussenstap naar een zelfverzekerde studiekeuze!  

Voor mijn gevoel had iedereen waarmee ik samen afstudeerde een plan. De een ging marketing doen en de ander had al een baan bij een groot bedrijf. Toen ik mijn bachelor Communication and Media op het Erasmus eindelijk had afgerond, wist ik eigenlijk maar één ding en dat was dat ik daar niets mee wilde doen. Voordat ik begon aan het traject bij September Advies vond ik het zelfs moeilijk om te beschrijven wat mij wel leuk leek, ik twijfelde echt aan alles. 

Ik kende September Advies al via een vriendin en had zelfs al een intakegesprek gehad voordat ik aan mijn bachelor begon. Toen besloot ik (helaas) niet te starten omdat ik dacht dat ik wel een passende studie had gevonden uiteindelijk. Nu stond ik aan de start van mijn tussenjaar waarin ik niet kon reizen door COVID-19 en besloot ik dat het echt tijd was om hulp te krijgen bij studiekeuze. Wat mij op voorhand al aansprak aan September is de positieve ervaring van diezelfde vriendin en het feit dat ze werken in gespreksvorm. Als er iets belangrijks is dat ik heb geleerd op mijn opleiding, is het wel dat iedereen anders is en dat gesprekken daarom echt de beste manier zijn om mensen te leren kennen. En dus ook jezelf. 

Marthe, mijn coach, was echt een perfecte match. Ze begreep me goed, ik voelde me op mijn gemak bij haar (ook online) en ze had ook nog eens een soortgelijke ervaring. Marthe keek nergens raar van op en oordeelde niet, ook niet als ik geen goed antwoord kon vinden op wat ik nou eigenlijk leuk vond. Ze hielp me door bijvoorbeeld oefeningen met woordkaartjes, waardoor ik meer inspiratie had en breder ging nadenken. Door de eeuwige vraag “waarom?” op goede momenten terug te laten komen leerde ik meer over mezelf. Je verwerkt alles netjes in tabellen en schema’s zodat je een overzicht hebt en alles kan onthouden. Daardoor worden de gesprekken waardevol en heb je niet na 3 uur het idee dat je niks bent opgeschoten omdat je alles weer vergeten bent. Deze inzichten zijn daarnaast niet alleen handig bij het kiezen van een studie, maar bijvoorbeeld ook bij het zoeken naar een bijbaan en het inzien van een toekomstbeeld op de langere termijn.  

Het doel van de gesprekken stel je aan het begin van je traject op. In mijn geval was dit eerder het vinden van een richting dan een specifieke studie. Doordat ik erachter kwam dat ik het fijn vind om mensen te helpen, afwisseling te hebben, te organiseren en dat naast andere interesses te leggen kwam ik erachter dat studies op het gebied van gezondheidszorg en duurzaamheid het beste bij mij passen. Waar ik eerst geen idee had wat ik wilde, heb ik nu een kleine selectie aan studies om de leukste uit te kiezen. Door alles wat ik heb geleerd en nu aan informatie heb, ben ik zelfverzekerd genoeg om zelf het laatste kleine stapje te nemen. 

Geschreven door Charlotte, deelnemer traject September Advies

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658