Je studiekeuze: de basis van je leven | Blog | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Je studiekeuze: de basis van je leven

Ze stampen het er al vanaf het eerste jaar van de middelbare school in: het belang van het maken van de juiste studiekeuze. Je wordt meegesleept naar open dagen, hogescholen en inloopavonden, terwijl je nog geen idee hebt van wie je eigenlijk echt bent of wilt worden. Al vrij snel wordt er van je verwacht de juiste keuze te maken, en het liefst ook nog iets wat goed verdient, wat niet te mechaniseren is en waar je plezier in beleeft. Klinkt als een lastige wiskunde opgave, of niet? In deze blog wil ik je mijn persoonlijke verhaal vertellen over mijn studiekeuze, en geef ik je een waardevolle tip waar je zeker weten iets aan zult hebben.

Er zijn in Nederland zo’n circa 5500 MBO, HBO en WO studies en opleidingen. Een studie kiezen is dus al bijna een studie op zichzelf! Daar komt nog bij dat je in deze tijden door corona vaak online open dagen hebt, waardoor je net niet goed de sfeer van een school of opleiding kan proeven. Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om de juiste school en juiste studie te kiezen, want ik weet dat er veel druk op staat. Je wilt waarschijnlijk je ouders niet teleurstellen en bent ook misschien wel bang om een jaar van je leven te verspillen. Want stel dat je toch de verkeerde richting kiest?

Ik zelf liep ook rond met dit probleem. Ik zat in de vierde klas toen ik voor het eerst met mijn moeder een hogeschool bezocht. Ik was hier toen nog echt totaal niet mee bezig, en nam het dan ook allemaal een beetje met een korreltje zout. Ik ben nog lang niet klaar met de middelbare, dacht ik bij mezelf. Voor die tijd zal ik wel uitgevonden hebben wat ik wilde worden. Maanden gingen voorbij en voordat ik het wist zat ik alweer in de 5e, en was de inschrijfdatum voor een nieuwe studie al dichterbij dan ik dacht. Ik raakte in paniek, want wat vond ik nou echt leuk? Welke opleiding past nou echt bij mij? Ik heb uiteindelijk de studie van mijn zus (communicatie) gekozen, omdat ik dat stiekem gewoon de veiligste weg vond. Mijn zus en ik hadden altijd al dezelfde interesses, dus ik dacht: ‘Dat komt wel goed’. Uiteindelijk blijk ik het een superleuke studie te vinden, en heb ik uitgevonden dat het echt bij me past. 

Deze manier van het kiezen van een studie is natuurlijk niet aan te raden. Ik had geluk dat de studie achteraf goed bij me past, maar ik kan me voorstellen dat dat voor heel veel studenten niet het geval is. Toen ik hoorde van de organisatie September Advies (omdat ik hier vanuit mijn opleiding een meeloopstage deed) dacht ik gelijk: dit had perfect bij mij gepast. September Advies geeft trainingen aan jonge studenten, zoals jij en ik, die nog niet duidelijk hebben wat ze willen zijn en wie ze willen worden. Door middel van individuele gesprekken waar plezier centraal staat, vinden ze samen met jou een weg naar jouw perfecte studiekeuze. Zodat jij met een gerust hart en een dosis zelfkennis aan de basis van je leven kan beginnen!

Geschreven door Leonie van Zutphen

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658