Open dagen bezoeken: hoe pak je dat aan? | Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Open dagen bezoeken: hoe pak je dat aan?

Een gigantisch gebouw, veel studenten, tafels vol flyers en een jungle aan kleurrijke banners en ballonnen. En dan óók nog zo’n vader die zegt: “Wel vragen stellen hè!” Een open dag kan best een beetje overweldigend zijn, en door de grote toestroom van informatie weet je soms niet waar je moet beginnen. Hoe ga je daarmee om? En hoe zorg je ervoor dat je alles uit deze ervaring kan halen én een stapje verder komt in jouw studiekeuze? 

Plannen & inschrijven voor open dagen

Laten we bij de eerste stap beginnen: het plannen en inschrijven voor open dagen. Het moment waarop een school of universiteit een open dag organiseert, wisselt per universiteit en soms ook zelfs per studie. Als je eenmaal weet wanneer de open dagen plaatsvinden, is het tijd om je hiervoor in te schrijven. Dit kan op de site van de onderwijsinstelling zelf en hierbij kun je ook aangeven bij welke voorlichtingen/studies je graag mee wilt kijken. 

Heb je toevallig net een open dag gemist? Geen zorgen! Vaak bieden onderwijsinstellingen ook nog verschillende meeloop- en proefstudeerdagen aan. Zo kun je alsnog een beeld krijgen van de studies en scholen die jou leuk lijken. 

 

Voorbereiden van de open dag

Wat goed, nu ben je ingeschreven! Tijd om eens rond te kijken of dit in de toekomst bij jou past. Tijdens een open dag ga jij je oriënteren op potentiële studies. Best spannend! Daarom is het fijn als je voor de open dag weet wat je kan verwachten en op welke vragen je antwoord wilt krijgen. Zo zorg je ervoor dat je alles te weten komt over de studies die jij nog overweegt! 

Lees van tevoren alle informatie over de studie en de onderwijsinstelling zelf. Welke dingen zijn nog onduidelijk en wat wil je graag te weten komen? Ben je bijvoorbeeld benieuwd welke vakken je precies kan volgen of ben je meer benieuwd naar de manier van lesgeven? Is het mogelijk om (buitenlandse) stages te lopen of extra taalcursussen te doen? Bedenk wat jij belangrijk vindt om terug te zien in een studie en schrijf alle vragen op, bijvoorbeeld in de notities van je telefoon zodat je die er makkelijk bij kunt pakken tijdens een open dag. 

 

Op de dag zelf

Maar wat heb je nu eigenlijk aan een open dag? Open dagen zijn natuurlijk aan de ene kant bedoeld om zoveel mogelijk informatie over de studie en school/universiteit te weten te komen, maar aan de andere kant is het voor jou ook hét ideale moment om de sfeer te proeven, verhalen te horen over het studentenleven en vooral om te onderzoeken of je enthousiast wordt van jouw (wellicht) toekomstige studiekeuze! Open dagen bezoeken is namelijk ook heel erg leuk!

Vaak lopen tijdens een open dag verschillende docenten en studenten rond om te vertellen over hun studie en school/universiteit. Aan docenten kun je – na het volgen van de voorlichting – alle inhoudelijke vragen stellen over de studie, maar bij studenten ben je (naast info over de studies) ook aan het juiste adres om meer te weten te komen over het studentenleven in die stad!

 

Na de open dag

Zo, het zit erop! Je hebt een eerste indruk gekregen en kunnen ervaren hoe het is om bij jouw potentiële studie en school rond te lopen. Wellicht geeft dit je een beter beeld en ben je een stapje verder gekomen in jouw studiekeuze. Wil je toch nét wat meer informatie krijgen? Overweeg dan om eens een proefstudeer- of meeloopdag bij te wonen. Hierbij kun je een hele dag studeren en/of meelopen met studenten van die opleiding. 

Kom je er nog niet helemaal uit? Dan staan de studiekeuzecoaches van September Advies klaar om jou te helpen met het maken van een weloverwogen studiekeuze die helemaal bij jou past!

Veel plezier met het bezoeken van de open dagen!

 

Coach Jolein

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658