Studiekeuzeadvies: sluit aan bij je kernkwaliteiten | Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuzeadvies: sluit aan bij je kernkwaliteiten

Als je een studie kiest, is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je kan en waardoor je gemotiveerd raakt. Maar hoe kom je daarachter? Dat kan een lastige zoektocht zijn. Gelukkig zijn er verschillende modellen en tools die je kunt inzetten om hier meer inzicht in te krijgen. Als coach maak ik bijvoorbeeld gebruik van kernkwaliteiten en het kernkwadrant van Daniel Ofman. Ik leg je graag meer uit over dit model en hoe het je kan helpen bij het maken van een studiekeuze.

Wat is een kernkwaliteit?
Ieder mens beschikt over een aantal kwaliteiten die hem of haar uniek maakt. We noemen die kwaliteiten ook wel kernkwaliteiten. Het zijn de eigenschappen die tot je kern behoren, ze maken je tot wie je bent. Het zijn dus de eigenschappen die bij je opkomen als je aan iemand denkt of als je iemand omschrijft. Gemiddeld heeft een mens zo’n vijf tot zeven kernkwaliteiten.

Een kernkwaliteit is iets anders dan een vaardigheid. Een vaardigheid kan je namelijk leren of verwerven, een kernkwaliteit heb je meegekregen. Denk bijvoorbeeld aan de kernkwaliteit ‘muzikaliteit’. Dat heb je wel of niet van nature. De vaardigheid die hierbij hoort, bijvoorbeeld gitaar spelen, kan je wel leren. Het maakt daarvoor niet uit of je muzikaal bent. Met wat oefening en begeleiding maak je de vaardigheid eigen.

Door onze kwaliteiten hebben we talent voor bepaalde vaardigheden.  Zo is het een stuk makkelijker om gitaar te leren spelen als je muzikaal bent. Heb je die kernkwaliteit niet, dan zal het waarschijnlijk meer moeite kosten.

Het kernkwadrant
Daniel Ofman geeft aan dat bij iedere kernkwaliteit een valkuil, uitdaging en allergie hoort. Hieronder leg ik je uit wat ieder onderdeel inhoudt.

Valkuil
Iedere kernkwaliteit heeft een schaduwkant. Die schaduwkant noem je een valkuil. De valkuil is er op het moment dat je ‘te veel van het goede’ laat zien. Zo kan jouw streven naar kwaliteit (je kernkwaliteit) omslaan naar perfectionisme (je valkuil). Je kracht wordt dan je zwakte. Je belandt vaak in je valkuil bij stress of in gezelschap van mensen die niet bij je passen.

Uitdaging
Je uitdaging is het postief tegenovergestelde van je valkuil. Je uitdaging is het gedrag wat je moet laten zien om te voorkomen dat je in je valkuil stapt. Dus als perfectionisme je valkuil is, dan is jouw uitdaging om de dingen ‘goed genoeg’ te vinden. De kernkwaliteit en de uitdaging houden elkaar in balans. Door te streven naar kwaliteit en te accepteren dat wat jij maakt of doet ‘goed genoeg is’, zal je minder snel in je valkuil stappen.

Allergie
Wat voor de één zijn uitdaging is, kan voor een ander zijn kernkwaliteit zijn. En van kernkwaliteiten weet je inmiddels dat je daarin kan doorschieten. Als iemand teveel van jouw uitdaging laat zien, dan zit die persoon in je allergie. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld heel goed kunnen bepalen wanneer iets ‘goed genoeg’ is. Als zij daarin doorschieten, zullen ze onverschillig worden en fouten maken. Dat gedrag roept bij jou irritatie op. Jij streeft namelijk naar kwaliteit en daardoor let je extra goed op of je geen fouten maakt. Dat die ander dat niet doet, vind je irritant.

Je kan mensen die in jouw allergie zitten, veel leren. Jouw kernkwaliteit is namelijk hun uitdaging. Zo moet diegene uit het voorbeeld proberen om meer te streven naar kwaliteit als hij druk ervaart. Iets wat jij van nature al doet en waarin jij het goede voorbeeld kan laten zien.

Een oefening met het kernkwadrant
Om erachter te komen wat jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn, kan je jezelf een aantal vragen stellen:

Kernkwaliteiten

Wat waarderen anderen in je?

Wat vind je zelf heel gewoon om te doen?

Waarin moedig je anderen aan?

Valkuilen

Wat verwijten anderen jou?

Wat voor gedrag laat jij zien onder druk of als je stress ervaart?

Uitdagingen

Wat voor gedrag bewonder je in anderen?

Op wie of wat ben je weleens jaloers geweest en waarom?

Wat mis je in jezelf?

Allergieën Waar kan je niet tegen bij anderen? Wat irriteert je in anderen?

Hoe kan het kernkwadrant je helpen bij het maken van een studiekeuze?
Door onze kwaliteiten hebben we talent voor bepaalde vaardigheden. Die vaardigheden gaan je gemakkelijk af en kosten je weinig moeite. Mensen die hun kernkwaliteiten inzetten, zijn dus in hun element. Ze krijgen energie van hun werk of studie en daarom vinden ze het geen enkel probleem om zich daarvoor in te zetten. Ze ervaren groeigeluk, doordat ze aansluiten bij hun mogelijkheden en zichzelf blijven ontwikkelen. Het is dus enorm handig om een studie te kiezen die aansluit bij jouw kernkwaliteiten. Septemberadvies kan je daarbij helpen door te onderzoeken wat jouw kernkwaliteiten zijn en welke studies daarbij aansluiten. Zo weet je zeker dat je een studie kiest die bij je past.

Door: Anouk den Herder, coach bij September Advies

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658