Studiekeuzestress: 4 tips voor het vinden van jouw studie! | Blog

Gemiddelde
beoordeling coaches
9.1
Datum:

Studiekeuzestress: 4 tips voor het vinden van jouw studie!

Het is 2022! We hopen dat je een gezellige, veilige jaarwisseling hebt gehad! Voor een aantal examenleerlingen is dit misschien wel een spannende tijd, want de uiterste inschrijfdatum voor de numerus fixus studies op 15 januari komt steeds dichterbij. Het kan natuurlijk zijn dat jij (of jouw zoon/dochter) nog twijfelt over de studie die je graag wilt gaan doen, en last hebt van studiekeuzestress. September Advies coach Jasmijn vertelt je in dit blog alles over hoe jij de studie kan kiezen die perfect bij jou past, dus lees snel verder!

Becijferen

Jasmijn komt in haar coachgesprekken vaak tegen dat de aankomende studenten door de bomen het bos niet meer zien. Jasmijn: “Er zijn vandaag de dag meer dan 1500 studies te vinden in Nederland, waardoor ik me goed voor kan voorstellen dat leerlingen in de war raken. Daarbij lijken veel studies ook nog eens op elkaar en wordt het voor jezelf onoverzichtelijk wat de verschillen zijn. En dan moet je ook nog beslissen in welke stad je zou willen studeren! In de coachgesprekken helpt het dan vaak om alle studies die de leerling in zijn of haar hoofd heeft onder elkaar te zetten, en er vervolgens een cijfer aan te koppelen. Hierdoor kan je de studies eigenlijk heel makkelijk vergelijken. Gek genoeg is er dan vaak wel 1 die het hoogste uit de test komt. Soms verschilt het maar met 0.1 punt, maar dat kan toch de doorslag geven voor de studiekeuze”.

Perfecte keuze bestaat niet

Daarnaast merkt Jasmijn ook vaak dat er veel druk ligt achter de studiekeuze. “Vaak zijn de leerlingen in de coachgesprekken heel veel bezig om de perfecte keuze te maken, en zijn ze misschien bang om er in de loop van het jaar achter te komen dat de studie toch niet echt bij hen past. Er schuilt dus vaak een beetje faalangst achter studiekeuzestress, wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de ‘perfecte keuze’ niet bestaat. Er zijn namelijk veel meer wegen die naar Rome leiden, met andere woorden: er zijn meerdere manieren om bij de baan/plek te komen waar je gelukkig bent. Daarbij komt ook nog dat er niet 1 perfecte studie is, maar dat er veel meer studies zullen zijn waar jij je op je plek zult voelen. De perfecte keuze bestaat dus niet!”

School en stad

Deze tip is speciaal voor de leerlingen die al wel weten welke richting ze op willen. Jasmijn: “Een andere belangrijke factor is natuurlijk de stad waar je zou willen studeren, en eventueel ook zou willen wonen. Het is natuurlijk aan te raden om eerst te kijken naar een studie of richting, en daarna pas bij een stad te gaan kijken. Misschien kies je wel voor iets in de buurt van het huis waar je woont, maar ik kan echt aanraden om ook eens in andere steden te gaan kijken. Ga bijvoorbeeld eens op onderzoek uit waar je jouw gekozen studie allemaal kan studeren, en pak de trein erheen. Probeer de sfeer een beetje te proeven en bedenk of je jezelf daar ziet studeren, wonen en leven over een aantal jaar. Dat kan je studiekeuze ook een stuk makkelijker maken. Door fysiek daarheen te gaan krijg je meer een gevoel bij de plek, en word je wellicht ook enthousiaster!”

Invloed van ouders

Helaas merkt Jasmijn ook nog af en toe dat de invloed van ouders ook een grote oorzaak kan zijn voor studiekeuzestress. “Ik heb wel eens een leerling gehad waarvan zijn vader had gezegd dat hij een bepaalde studie moest opschrijven tijdens de coachgesprekken, omdat hij vond dat dat wel bij zijn zoon paste. Toen ik aan hem vroeg of hij het daar mee eens was, was het antwoord: totaal niet! Voor de toekomst van jouw zoon of dochter is het natuurlijk super belangrijk dat er een keuze wordt gemaakt waar hij of zij 100% achterstaat. Te veel invloed van ouders kan hen juist meer stress opleveren, wat je juist niet wil in deze fase. Het is natuurlijk wel goed om het gesprek met hen aan te gaan, en de leerling vervolgens zelf de keuze te laten maken. De tip is dus: probeer zo nu en dan met je kind eens over de studiekeuze te praten, maar laat hem of haar zelf zo veel mogelijk vrij in de keuze”.

Vind je het na het lezen van deze tips nog steeds lastig om een studiekeuze te maken? Of heb je behoefte aan persoonlijke tips en gesprekken over de studie die bij jou past? Klik hier voor meer informatie over onze coachgesprekken!