Studiekeuzestress: 4 tips voor radeloze ouders |Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuzestress: 4 tips voor radeloze ouders

Stel je voor: je kind gaat dit jaar eindexamen doen. Superspannend natuurlijk, want staat hij of zij er wel goed genoeg voor? De maanden ervoor zijn misschien voor jou als ouder nóg spannender: er moet namelijk ook nog een studiekeuze worden gemaakt. Uit ervaring weet je misschien dat dit niet altijd even makkelijk is. Zeker anno 2021 zijn er zoveel verschillende richtingen, niveaus en studies dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om radeloos van te worden, vind je niet? Onze eigen studiekeuzecoach Elsemieke kent dit probleem maar al te goed. In deze blog geeft zij 4 handige tips voor ouders met studiekeuzestress van hun kind!

 

Vragen naar interesses

Deze eerste tip ligt misschien voor de hand, maar wordt (te) vaak onderschat volgens coach Elsemieke. “Als ouder ben je er misschien wel van bewust wat de kwaliteiten en talenten van je kind zijn, maar hebben ze dit zelf wel door? Vaak weten kinderen niet goed waar ze nu echt in uitblinken, of ze vinden vaak heel veel verschillende dingen leuk. Belangrijk is dan om activerende vragen te stellen, bijvoorbeeld tijdens het eten. Voorbeelden van die vragen zijn bijvoorbeeld: “Wat vind je belangrijk in het kiezen van een studie?”, “Wat zijn vakken of aspecten van vakken die je erg interesseren?” of “Heb je al nagedacht in welke stad je zou willen studeren volgend jaar?” Op deze manier trigger jij je kind om hierover na te denken, wat als het goed is tot eigen acties leidt. Wat ook helpt, is om je kind eens een compliment te geven over een goede sportprestatie of een goed cijfer. Op die manier worden kinderen ook meer bewust van waar hun talenten liggen, wat weer kan helpen in de studiekeuze”.

 

Meer inzicht

Mocht je er nu echt niet pratend uitkomen met jouw zoon of dochter, dan bestaan er gelukkig altijd nog interessetesten. Zoals je wellicht weet zijn er op het internet een heel aantal van die studiekeuze testen te vinden. Deze kunnen je natuurlijk ook veel inzichten geven over de beroepsinteresses van je kind. “Het probleem is echter dat je bij veel van dit soort ‘gratis’ testen toch achteraf moet betalen om de uitslag te kunnen bekijken. Studiekeuze123 is een handige site om testen te doen die te maken hebben met de studiekeuze. Je vindt op deze site een oriëntatietest (voor als je al iets verder bent in het studiekeuzeproces) en een persoonlijkheidstest met aansluitende beroepssuggesties”. Deze testen zijn écht gratis, en geven je inzicht in de juiste beroepskeuze van je kind. Let er wel op dat de uitslag van deze testen vaak globaal is en dat de persoonlijke achtergrond van je kind hierin niet wordt meegenomen. Het blijft een algemene test, maar het is een goede start om meer inzicht te krijgen. 

 

Oriëntatie

Ook kan het voor jou als ouder wat stress schelen als je alvast goed georiënteerd bent op het gebied van de studiekeuze. Plan dus alvast met je kind een aantal (online) open dagen in. De tip van Elsemieke: “Ga vooral veel verschillende richtingen bezoeken. Beperk het niet tot 1 of 2 studies of locaties, maar ga echt overal op af wat jouw interesse wekt. Zo ben je goed georiënteerd in elke richting, en voorkom je dat je jouw perfecte studie over het hoofd ziet”. Ook is het handig om te weten wat er allemaal moet gebeuren voordat je je kan inschrijven bij een opleiding. Op deze site van de Rijksoverheid kan je precies invullen welke studie je kiest, en wat je daarvoor moet regelen. Let op, deze data kan je alvast in de agenda schrijven: voor de numerus fixus opleidingen is de uiterlijke inschrijfdatum 15 januari, voor het HBO en de Universiteit geldt de uiterlijke inschrijfdatum van 1 mei. Voor het MBO moet je uiterlijk 1 april ingeschreven staan. 

 

Persoonlijk studiekeuzetraject

Heb je al deze stappen samen doorlopen en is jouw zoon of dochter nog steeds niet zeker van zijn of haar studiekeuze? Geen stress! Neem een kijkje op onze website! Hier bieden wij studiekeuze coaching op maat aan die je zoon of dochter gaat helpen om een passende vervolgopleiding te vinden. Onder leiding van een persoonlijke coach gaat jouw kind aan de slag met eigen interesses en talenten om in 7 gesprekken toe te werken naar een bewuste en weloverwogen studiekeuze. Na dit traject weten jij en je kind welke opleiding het beste bij hem of haar past, en in welke stad je deze studie zou kunnen volgen. 

 

Succes met de keuze!

 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658