Studiekeuzestress? | Ervaring | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuzestress? Zeg tegen September Advies ‘Yes’!

Datum: 14-05-2020
Door: Evi Hoekstra, studiekiezer

Ik was zestien jaar oud toen ik bij September Advies binnenliep. Ik zat in mijn eindexamenjaar van de havo en had nog geen idee wat ik wilde gaan doen als vervolgopleiding. Ik had veel interesses en deze lagen ver van elkaar af. Ik was naar verschillende open dagen geweest, maar nog steeds wist ik vaak niet wat de studie inhield en de ene stak niet boven de ander uit. 

Ik heb het altijd lastig gevonden om keuzes te maken en ik heb vaak de neiging om deze uit te stellen. Verder had ik ook het idee dat ik niet alle opleidingen had gezien en dat er altijd iets beters zou komen, daar vertrouwde ik een beetje op.

Ik ben terecht gekomen bij September Advies omdat een kennis van mijn moeder hier erg over te spreken was. Mijn moeder leek dit ook een goed idee voor mij, omdat ze zag dat ik het er moeilijk mee had om een opleiding te kiezen en daadwerkelijk dingen te ondernemen hiervoor. Ik vond het erg fijn om hulp te krijgen bij mijn keuze. Ik hoorde dat er een plan was voor ieder gesprek en dat je zo in stappen naar je keuze toe zou werken, samen met je coach. Dit sprak mij erg aan, want ik vind het erg fijn om zo’n structuur te hebben.

Eerst had ik een kennismakingsgesprek in Utrecht. Hier werd uitgelegd wat de aanpak was van September Advies. Ik vond het heel fijn om te horen dat we de eerste drie gesprekken over mijzelf zouden gaan praten. We zouden gaan praten over mijn kwaliteiten en de dingen die ik belangrijk vind in het leven. Zo kom je er ook echt achter of een studie en/of baan ook daadwerkelijk goed bij jou past. De vrouw waarmee ik mijn gesprek had was erg aardig en gaf me een goed gevoel. Ik woon in ’s-Hertogenbosch, maar dat was geen probleem voor de coaches. Mijn coach, Anne-Wil, kon iedere week naar mij toe komen en we hadden onze gesprekken in de stad.

Tijdens mijn traject gaf mijn coach me altijd het gevoel dat alles wat ik zei goed was. Ze stelde alleen vragen en ze liet me goed nadenken over mijn antwoorden. Het was fijn om met iemand te praten over mijn twijfels over een studie, zonder dat diegene iets zei om mijn argumenten te versterken of juist neer te halen. Ze was altijd erg rustig en dit gaf me het gevoel dat het niet erg was dat ik het allemaal nog niet wist. Dat is iets dat ik soms wel even nodig had, omdat veel van mijn vrienden en vriendinnen al hun plannen voor na de middelbare school al klaar hadden.

Ik heb gekozen om volgend jaar te gaan studeren aan The New School Amsterdam. Ik had deze school niet op mijn lijstje staan toen ik begon bij September Advies. Het is een opleiding voor marketing communicatie die perfect bij mij past. Ik ben erg blij om te zeggen dat ik zeker ben van mijn keuze, terwijl ik niet had gedacht dat ik dat ooit kon zijn.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658