Terugblik op de studiekeuzebegeleiding van Rens | Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Een interview met Rens Duijf

Rens Duijf is 21 jaar en heeft in het najaar van 2012 studiekeuzebegeleiding gehad van September Advies. Hij heeft Verpleegkunde gekozen in Amsterdam. In het onderstaande interview lees je wat hij van de begeleiding van September Advies vond.

“Ik heb mezelf opnieuw ontdekt. Ik heb goed gekeken naar mijzelf en daarbij werd ik goed geholpen door mijn coach!”

Hoe was het voor je om het studiekeuzebegeleiding van SA te doorlopen?
‘In eerste instantie had ik verschillende studiekeuzebureaus en de bijbehorende trajecten vergeleken. Ik heb vervolgens een afweging gemaakt. Voor mij gold dat ik met name de 1-op-1 gesprekken prettig vond. Ook vond ik het goed om even terug te gaan naar de kern en te ontdekken wat ik leuk vind en waar mijn kwaliteiten liggen. Voordat het traject begon had ik vooral gekeken naar de studies en de toekomst, maar nu kon ik focussen op mijzelf.
Aan het begin van het traject werd duidelijk uitgelegd welke stappen we gingen doorlopen: wat we in de gesprekken gingen doen. Ik kwam samen met de coach al snel tot de kern zonder overhaast te besluiten.’

Waar lag voor jou de meerwaarde?
‘Ik heb mezelf opnieuw ontdekt. Ik heb goed gekeken naar mijzelf en daarbij werd ik goed geholpen door mijn coach.’

Wat vond je prettig aan de manier waarop je begeleid werd?
‘Er is een zekere klik nodig met je coach en die voelde ik meteen in het eerste gesprek. Ik vond het fijn dat het 1-op-1 begeleiding was. Ik kreeg geen huiswerk mee maar ik werd wel gestimuleerd om thuis over het afgelopen gesprek na te denken. Het is vrijblijvend en toch diepgaand. In een groep ben je vaak geneigd om dingen voor jezelf te houden. Bij 1-op-1 begeleiding kan je opener zijn en er wordt meer op jou ingegaan. Op die manier krijg je een beter beeld en weet je beter waar je naar toe wilt.’

“Ik heb zelf veel verschillende tests ingevuld op het internet. Daarbij is nooit uitgekomen wat ik echt wilde doen. Ik zou zeggen ga een kennismakingsgesprek aan. Ik ben er heel tevreden uitgekomen!”

Je hebt HBO Verpleegkunde gekozen, ben je nog steeds tevreden? Gaat het goed?
‘Ja, ik heb het erg naar mijn zin. Ik heb er geen moeite mee dat ik in een grote groep van dames zit. Daarnaast zijn er een aantal jongens waar ik het goed mee kan vinden. Ik voel me op mijn gemak.
Ik zie geen reden dat ik mijn tweede jaar niet haal. Er is een grote afvalrace geweest in het eerste jaar. Dit komt mede doordat mensen op het laatste moment gekozen hebben zodat ze studiefinanciering konden krijgen. Maar nu in het tweede jaar is iedereen serieus over zijn keuze.’

Heb je naast je studiekeuze door de begeleiding van SA nog wat geleerd?
‘Ja, dat is lastig om te benoemen. Ik heb alle documenten van het traject nog, blader hier soms door. Ik heb vooral meer geleerd over mijzelf. Ook heb ik anderen nog tips gegeven hoe ze hun studiekeuze kunnen aanpakken.’

Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen of ze hulp moeten zoeken met het maken van hun studiekeuze?
‘Ik heb zelf veel verschillende tests ingevuld op het internet. Daarbij is nooit uitgekomen wat ik echt wilde doen. Ik zou zeggen ga een kennismakingsgesprek aan. Ik ben er heel tevreden uitgekomen.’

Wanneer zou je het mensen aanraden?
‘Als je al een studie hebt geprobeerd en je komt er niet uit, dan zou dit een goede optie zijn. Ook als je op de middelbare school zit en je vindt een aantal studies leuk is het aan te raden. Ik ben er goed uitgekomen en ik had deze studie nooit zelf bedacht.’

Lees hier hoe September Advies jou kan helpen met je studiekeuze.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658