Terugblik op de studiekeuzebegeleiding van Babette 3 jaar geleden
030 207 2658 September Onderwijs

Een interview met Babette van Son

Babette van Son, 24 jaar, heeft 3 jaar geleden studiekeuzebegeleiding gehad van September Advies. Zij heeft Organisatiewetenschappen gekozen in Tilburg. In het onderstaande interview lees je wat zij van de begeleiding van September Advies vond.

“Als je twijfelt over wat je wilt doen dan is het belangrijk dat je erachter komt wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. In zulke situaties is studiekeuzebegeleiding heel fijn.”

Hoe was het voor je om het studiekeuzetraject van September Advies te doorlopen?
‘Ik vond het traject heel fijn. Ik ben eerst 1,5 jaar in het buitenland geweest en had een droom om piloot te worden. Toen ik uit het buitenland terug kwam heb ik de selectie doorlopen, maar werd afgewezen in een van de laatste rondes.

Ik heb toen besloten om het keuzetraject te doorlopen om een goede en bewuste keuze te maken. Omdat ik al mijn pijlen eerst op de vliegschool had gericht was het heel fijn om houvast te hebben aan een studiekeuzecoach. De vragen ‘Wat wil je?’ en ‘Wat kan je?’ hielpen mij om een nieuwe keuze te maken.’

Hoe sta je nu tegenover de vliegopleiding?
‘De vliegopleiding wil ik nog steeds doen. Als ik in de zomer klaar ben met mijn opleiding wil ik het toch proberen. Dit betekent niet dat ik mijn huidige opleiding niet leuk vind. Organisatiewetenschappen was leuk en motiverend genoeg om het in drie jaar af te ronden. Dus dat is een goede keuze geweest.’

Wat vond je van de coaching?
‘Ik hoorde van anderen dat zij testjes hadden gedaan, dat er iets uit kwam rollen, maar dat zij niet tevreden waren. Ik gaf de voorkeur aan gesprekken. Zo heb je iets meer het gevoel dat iemand meekijkt in wat jou bezig houdt.’

“Ook voor je werk later is het goed om te weten wie je bent en wat je wilt. Je kunt dit vervolgens vertalen naar bepaalde bedrijven waar je voor zou willen werken.”

Waar lag voor jou de meerwaarde?
‘Omdat het maken van een studiekeuze zo moeilijk is en er zoveel mogelijk is, is het belangrijk om goede coaching te krijgen. De begeleiding van September Advies is persoonlijk. Je wordt gecoacht door iemand die je echt aan het denken zet. Daar zit de meerwaarde. Stel je voor dat iemand de best passende studie voor je heeft gevonden. Ben je hier dan zelf ook van overtuigd? Je denkt er minder over na dan wanneer je gesprekken hebt met een coach. Met behulp van gesprekken kom je er beter achter wie je bent en wat je wilt. Dat is belangrijk bij het maken van een studiekeuze. Je weet op deze manier welke studie echt bij je past.’

Wat vond je prettig aan de manier waarop je begeleid werd?
‘De begeleiders zijn rustig en hebben geduld. Het kan zo lang duren als dat je zelf wilt. Als je de studiekeuze moeilijk vindt is het belangrijk dat je de tijd krijgt om erachter te komen wat je wilt gaan doen.’

Je hebt de studie Organisatiewetenschappen gekozen, ben je nog steeds tevreden? Gaat het goed?
‘Ja, ik ben nog steeds tevreden en blij dat ik voor Organisatiewetenschappen heb gekozen. Het gaat goed. Ik heb mijn bachelor, deze zomer in 3 jaar gehaald en daar ben ik heel blij mee. Ik heb bij September Advies ontdekt dat deze studie echt bij mij past. Tijdens de gesprekken kwam er uit dat ik bezig wilde zijn met mensen om me heen en dat ik het sociale aspect van bedrijven leuk vindt. Het is een goede keuze geweest.’

Heb je naast je studiekeuze door de begeleiding van September Advies nog wat geleerd?
‘Ja, door middel van gesprekken kom je erachter wat je wilt en je maakt op die manier een bewuste studiekeuze. Zo voorkom je dat je binnen een jaar zal stoppen met de studie.

Ook voor je werk later is het goed om te weten wie je bent en wat je wilt. Je kunt dit vervolgens vertalen naar bepaalde bedrijven waar je voor zou willen werken.’

Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen of ze hulp moeten zoeken met het maken van hun studiekeuze?
‘Doen! Als je twijfelt over wat je wilt doen dan is het belangrijk dat je erachter komt wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. In zulke situaties is studiekeuzebegeleiding heel fijn.’

Wanneer zou je het mensen aanraden?
‘Als je niet weet wat je wilt of als je bent afgewezen voor een studie, is het belangrijk om iets te doen waar je ook achter staat. Het is lastig om hier zelfstandig achter te komen. Het is dan zeker aan te raden om studiekeuzehulp te vragen en dan met name te kiezen voor persoonlijke coaching, niet een test.’

Lees hier hoe September Advies jou kan helpen met je studiekeuze.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658