Tips om studiekeuzestress te voorkomen| | Blog | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Tips om studiekeuzestress te voorkomen

Het kiezen van een studie is een flinke klus. Tegenwoordig kun je alles worden wat je wilt. Heerlijk al die opties maar al deze vrijheid zorgt ook voor druk. Wanneer je zelf kiest ben je ook zelf verantwoordelijk. En waar begin je wanneer alles mogelijk is?

 

Twee veel voorkomende problemen:
(Te) veel opties. Het hebben van veel mogelijkheden kan verlammend werken. Alle begin is sowieso al moeilijk, en waar begin je dan wanneer de mogelijkheden oneindig lijken?

Vertrouwen in je keuze. Hoe meer opties hoe minder tevreden we zijn met onze keuze. De waarde die we ergens aan toekennen hangt af van hetgeen waar we het mee vergelijken. Veel opties scheppen ruimte voor twijfel.

Een aantal tips:

Tip #1: Bereid je voor.
Wanneer je goed voorbereid naar een open dag gaat weet je waar je voor komt, je weet wat je nodig hebt. Wanneer je op een open dag bent en alles is nieuw is het lastig om onderscheid te maken tussen al die verschillende studies. Want waar selecteer je dan op? Wat vind je belangrijk? Waar hecht je waarde aan? Wanneer je je vooraf verdiept in de keuzes die je hebt is niet alles nieuw en daardoor minder overweldigend. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je het overzicht kunt bewaren op een open dag. Wanneer je een helder doel hebt is de kans dat je de juiste informatie zult vinden een stuk groter.

Tip #2: Ga op onderzoek uit
Stel jezelf vragen. Waar ben je goed in en waarom ben je hier goed in? Als je je kwaliteiten kunt benutten binnen een studie wordt het makkelijker én leuker. Wat vind je interessant en waarom wekken deze zaken je interesse? Als je iets studeert dat je interessant vindt is het veel makkelijker om gemotiveerd te blijven! En daarnaast: denk, praat en probeer uit! Ken je iemand die deze studie al volgt? Ken je iemand die binnen dit werkveld werkt? Neem eens contact met ze op en stel al je vragen. Ga grondig te werk. Door gedegen onderzoek kom je tot een bewuste keuze. En een bewuste keuze zorgt voor motivatie en vertrouwen op de momenten dat het wat moeilijker wordt!

En als laatste:
Stel jezelf de volgende vraag eens. Stel, je moet NU kiezen. Wat kies je dan?

Heb je hulp nodig bij je studiekeuze?
Vraag dan gratis een oriënterend gesprek aan bij een van onze studie advies coaches.

Geschreven door Merel van Gils

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658