Tips voor het maken van je studiekeuze | Blog | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Tips voor het maken van je studiekeuze

‘Stel je bent opeens weer 17 en je mag opnieuw een studie kiezen, welke studie zou je dan kiezen?’. Als ik deze vraag aan mijn vrienden stel, krijg ik verrassend vaak een antwoord dat totaal niet overeenkomt met de studie die ze nu doen of gedaan hebben. Het kan zijn dat ze zichzelf beter zijn gaan kennen, de afgelopen jaren nieuwe interesses hebben leren kennen, maar het kan ook zijn dat ze destijds een verkeerde keuze gemaakt hebben. Het is ontzettend zonde om een studie af te ronden en vervolgens te realiseren dat je al die tijd iets anders gewild had. Je studententijd is immers een fantastische tijd en hoe mooi is het als je deze gemotiveerd en tevreden af kunt sluiten, om vervolgens een passende baan te vinden waar je geluk in vindt? Om te voorkomen dat jij na je studie realiseert dat je eigenlijk een andere studie had moeten kiezen, heb ik aan 4 afgestudeerden gevraagd wat ze hun 17-jarige zelf zouden adviseren en daarbij hun tips voor het maken van je studiekeuze.

Beginnen bij mezelf natuurlijk:
Ikzelf wist nooit zo goed wat ik wilde studeren. Ik heb brede interesses, maar nergens echt een passie voor. Ik was er van overtuigd dat als ik eenmaal iets zou proberen, dat ik vanzelf wel door zou hebben of ik er gepassioneerd over was. Vanuit deze overtuiging ging ik voor een trial-and-error benadering. Ik koos een studie, de docentenopleiding op de kunstacademie in Arnhem, vond het verschrikkelijk en heb voor het jaar erop voor de studie: toegepaste psychologie aan de HVA gekozen. Dit bleek wat te praktisch, dus ben ik het jaar erop naar de Universiteit van Utrecht gegaan om daar psychologie af te ronden. Tijdens deze studie kreeg ik de kans om naar Australië te gaan en daar vakken te volgen. Ik volgde er een aantal biologie vakken, en vond dit zo leuk dat ik overwoog om biologie te studeren. Ik probeerde het, vond het niet leuk, en ben weer gestopt. Zoals je ziet heb ik door deze trial-en-error benadering drie jaar aan probeer-studies besteed. Achteraf vind ik dit zonde, had ik maar wat meer tijd besteed aan het uitzoeken wat ik nou écht leuk vind! 

Mijn studiekeuze tip aan mijn 17-jarige zelf is dan ook: Het is helemaal niet erg om nog niet te weten wat bij je past. Neem daarom rustig de tijd om daar op een laagdrempelige manier achter te komen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor University College, een bachelor waarbij je uit hele verschillende disciplines ervaringen op kunt doen. Ga een jaartje rondreizen, doe cursussen in verschillende richtingen, loop middagen mee met verschillende studies, of neem deel aan een coachtraject waarin je jezelf beter leert kennen. Er zijn genoeg manieren om kennis te maken met een discipline, zonder er een jaar voor op te geven. En geniet dan ook vooral van dit proces! Het is heel leuk om jezelf beter te leren kennen, en nieuwe interesses te ontdekken. #groeigeluk!

Anne-Marijn:
Afgestudeerd aan University CollegeRoosevelt in liberal arts & sciences’ en studeert momenteel ‘security studies and crisis management’ in Stockholm.

“Als ik mijn 17-jarige zelf advies kon geven over mijn studiekeuze zou ik zeggen dat het heel normaal is om meerdere interesses te hebben die niet altijd in één studie passen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een brede studie zodat ik veel verschillende interesses verder kon ontdekken. Ik ben daar tijdens mijn studie steeds meer voordelen van gaan inzien. Een bredere studierichting kan je goed voorbereiden op interdisciplinair werk, met meer afwisseling waardoor het ook leuker blijft. Als kanttekening zou ik ook het advies geven om naar opleidingen in Zweden te kijken, het onderwijs is extreem goed, er zijn superveel voordelen voor studenten en je hoeft er geen collegegeld te betalen! Als je geen perfecte opleiding in Nederland vindt, weet dan dat het aanbod in andere landen kan verschillen en misschien beter bij je past.”

Devin
Afgestudeerd in ‘sociologie’ aan de Universiteit van Utrecht

“Hou niet teveel vast aan je keuze. Je kunt nog alle kanten op en ook binnen een studie zijn er veel mogelijkheden om een bepaalde richting op te gaan. Ik heb ooit de keuze gemaakt om bestuurs- en organisatiewetenschappen te studeren, maar nu achteraf weet ik eigenlijk pas wat dit precies inhoud. Door bepaalde vakken te kiezen ben ik de sociologische kant opgegaan en daar heb ik nu ook een master in afgerond. Het kan dus nog alle kanten op dus mijn tip is: ga vooral ervaringen aan en bind je niet teveel vast op dat wat je gekozen hebt.”

Martijn
Afgestudeerd in ‘International relations in historical perspective’ aan de Universiteit van Utrecht, en ‘governance’ aan de Universiteit van Utrecht.

“Als ik een euro kreeg voor iedere nieuwe carrière die mijn vrienden ambiëren, zou ik nu miljonair zijn. Iedereen switched voortdurend van beroepskeuze en ambitie. Je leert veel tijdens een studie, niet alleen vakinhoudelijk, maar ook wat je leuk vindt en wat er allemaal aan werkgelegenheid is. Ooit wilde ik geschiedenisdocent worden, maar nu ga ik werken bij defensie! Je interesses worden steeds genuanceerder en afgespitster. Daarom is mijn tip: kies geen studie op basis van wat je later wilt worden, want dat gaat toch nog alle kanten op. Kies liever voor een studie over een onderwerp dat je nu leuk vind, dan vind je vanzelf een baan die daar bij past.” 

Freek
Afgestudeerd in ‘bestuurs en organisatiewetenschappen’ aan de Universiteit van Utrecht.

“Ik was heel tevreden over mijn studiekeuze. Het kan nogal overweldigend zijn om te kiezen tussen al die verschillende studies, door het hele land, op verschillende niveau’s. Wat mij daarin heel erg heeft geholpen is het wegstrepen wat ik in ieder geval niet wilde. Ik heb gewoon een studiegids erbij gepakt en gaan wegstrepen. Toen bleven er nog maar 10 studies over en was het een stuk minder overweldigend. Daarmee kom ik bij mijn tweede tip: ga naar open dagen en meeloopdagen. Op papier leken alle studies super leuk en maakte het niet veel uit welke ik koos, maar het gevoel wat ik kreeg in een gebouw en bij de mensen maakte dat ik toch een duidelijke voorkeur kreeg.” 

Vind jij het kiezen van de juiste studie ook moeilijk? Maak dan kennis met onze studiekeuzeadviseurs en schrijf je in voor een gratis oriënterend gesprek! 

Geschreven door Sandra Ploeg.

 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658