Een verkeerde studiekeuze, hoeveel kost dat nou eigenlijk? | Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Een verkeerde studiekeuze, hoeveel kost dat eigenlijk?

Datum: 01-10-2014

Door: Maarten Wagner

 

Het maken van de juiste studiekeuze blijkt voor veel scholieren een lastige opgave. Bijna klaar met de middelbare school, hard werken aan het eindexamen, en dan moet er ook nog een belangrijke beslissing genomen worden. Het enorme aanbod aan studies tegenwoordig maakt het er niet gemakkelijker op. Men gaat vol goede moed op zoek, leest de brochures en bezoekt open dagen in de hoop de perfecte studie te vinden. Alle hogescholen en universiteiten doen met mooie praatjes hun best om zich van hun beste kant te laten zien. Maar wat nou als het mooie beeld wat van de opleiding geschetst werd in de praktijk vies tegen blijkt te vallen?

Stoppen met studeren

Uit cijfers van de onderwijsinspectie blijkt dat van de studenten die stoppen met hun opleiding geeft 50 procent aan dat dit het gevolg is van een verkeerde studiekeuze. Tevens blijkt dat bijna 70 procent van de scholieren die hun middelbare school afronden, zegt dat ze moeite hebben met het maken van een studiekeuze. De keuze om te stoppen is natuurlijk een enorme domper. Nog los van de gevolgen voor het zelfvertrouwen en de motivatie heeft het ook grote financiële consequenties. De Nationale Denktank schat de kosten van verkeerde studiekeuzen voor de maatschappij op 7 miljard euro per jaar. Maar ook voor de studenten zelf kunnen de kosten van een verkeerde studiekeuze kunnen al snel hoog oplopen zo blijkt uit recente cijfers van het Nibud.

Kosten van een studiejaar in cijfers

Het Nibud heeft uitgerekend wat studeren gemiddeld kost per jaar, en dat blijkt een fors bedrag. Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2014/2015 bedraagt € 1.906,-, een bedrag van € 159,- per maand. Daarnaast moet er ook rekening gehouden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Deze kosten blijken gemiddeld uit te komen op 951 euro per maand en zijn als volgt verdeeld:

– € 341,- huur
– € 152,- boodschappen
– € 84,- studieboeken
– € 48,- vervoer (naast de OV-kaart)
– € 130,- ontspanning, uitgaan en sport
– € 58,- kleding en schoenen
– € 106,- zorgverzekering
– € 32,- telefoon

Zo zie je dat alleen al aan huur en studieboeken 435 euro per maand wordt uitgegeven. En wanneer je dit alles bij elkaar optelt kost een studiejaar aan collegegeld en kosten voor levensonderhoud gemiddeld 13.318 euro per jaar, een enorm bedrag. De conclusie is dan ook dat nog los van de gevolgen voor het zelfvertrouwen en de motivatie een verkeerde studiekeuze gewoon heel veel geld kost.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658