5 tips voor het herkennen van een onjuiste studiekeuze
030 207 2658 September Onderwijs

Onjuiste studiekeuze

Je kent het wel, die ene vriend(in) die met veel enthousiasme blijft doorpraten over zijn/haar studie. Degene die vol passie vertelt over de leuke aspecten van de opleiding. Misschien ervaar jij dit niet zo. Mocht je twijfelen of je de juiste studie aan het volgen bent, lees dan vooral verder. In deze blog vind je 5 tips voor het herkennen van een studiekeuze die achteraf toch minder goed bij je past. Wat van belang is om te onthouden is dat geen enkele studie perfect is, er zijn altijd aspecten die minder leuk zijn.

Tips:

1. Niet met enthousiasme over de studie kunnen vertellen
Een eerste teken dat de studie wellicht niet als beste bij jou past, is het feit dat je er niet enthousiast over kan praten. Je wilt het liefst over een ander onderwerp praten. Over andere onderwerpen praat je gemakkelijker en/of met meer enthousiasme.

2. Een studie die je leuk vindt, maar waar je niet de benodigde vaardigheden voor hebt
Een studie kan onderwerpen bevatten die jij leuk en interessant vindt, maar de capaciteiten die nodig zijn om de studie te behalen bezit je niet of niet helemaal. Het continu op je tenen moeten lopen kan vermoeiend zijn en uiteindelijk leiden tot ontevredenheid en teleurstelling. Hoe fijn zou het zijn bezig te zijn met een opleiding die jouw kwaliteiten benadrukt?

3. Een studie waar je de benodigde capaciteiten voor hebt, maar niet leuk vindt
Stel; de opleiding gaat je gemakkelijk af. Je haalt goede cijfers en het lijkt er op dat je je BSA gaat halen. Het is fijn om te weten dat je goed in de opleiding bent. Een studie zonder plezier
kan echter uiteindelijk leiden tot het werken in een arbeidsveld waar je weinig energie uit haalt. Het omgekeerde is ook het geval: ga je met plezier naar je studie en werk, dan kom je vaak ook met meer energie thuis.

4. De motivatie en cijfers nemen steeds verder af
Als je merkt dat je weinig motivatie heb voor je opleiding, dan kan het veel moeite kosten om de literatuur te lezen en te gaan studeren. Je hebt eigenlijk nooit zin om naar college te gaan en het is moeilijk om bij te blijven. Wanneer de motivatie voor je studie hoog is, gaan deze punten je vaak gemakkelijker af.

5. Stress en onzekerheid over je studiekeuze nemen toe
Wanneer je twijfelt over je studiekeuze, kan dit stress opleveren. Je denkt na over je keuze en of je ergens anders misschien beter op je plek zou zitten. Zit je wel op je plek bij een studie, dan heb je meer aandacht over om echt op de studie zelf te richten.

Heb je het idee dat je niet genoeg weet over de studie? Dan is het een goed idee om te praten met een ouderejaars en/of een studieadviseur en te vragen naar de mogelijkheden. Blijf je twijfelen? Vind je het lastig om te bepalen of jouw huidige studie toch goed bij jou past of dat er een studie bestaat waar jij enthousiaster van zou worden, dan kan een studiekeuzetraject bij September Advies een uitkomst bieden. Misschien ben jij dan wel diegene op het volgende feestje die vol passie kan vertellen over de studie!

Interesse? Kijk voor hier meer informatie  of neem contact met ons op.

Geschreven door Niels de Vogel 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658