Door: Studiekeuzecoach Daniëlla van de Kar
Misschien heb je al weleens van het studiekeuzecoachtraject bij September Advies gehoord. Op LinkedIn voorbij zien komen, rond gescrold op onze website, of de shiny resultaten van onze jaarlijkse fotoshoot bekeken. ???? Dan weet je vast ook dat wij geen testen doen, maar met jou in gesprek gaan om erachter te komen wat jou drijft en waar je goed in bent. Coachgesprekken kunnen soms wel anderhalf uur duren en vaak krijg ik de vraag: wat doen jullie dan eigenlijk precies tijdens zo’n afspraak?
Als jij je dat ook afvraagt heb je geluk, want in deze blog licht ik een tipje van de sluier op en wil ik graag één van de oefeningen delen die we vaak gebruiken tijdens het traject. Hij heet ‘Kernkwadranten’! Klinkt ingewikkeld, is het niet, maar let goed op.
Kernkwadranten (model van Daniël Ofman) gebruiken we meestal wanneer we op zoek gaan naar jouw talenten en kwaliteiten. Soms is het best lastig of ongemakkelijk om over jezelf te zeggen waar je allemaal goed in bent. Vaak is het zelfs eenvoudiger om te vertellen wat je juist niet zo goed kan of erg moeilijk vindt. Gelukkig kunnen negatieve eigenschappen – of liever gezegd, valkuilen – ook veel informatie geven over jouw talenten. Het model gaat er namelijk vanuit dat elke valkuil ook een andere kant heeft: een kwaliteit. Een valkuil is niets meer dan teveel van het goede: een scheutje te veel van iets wat in de kern een positieve eigenschap is.
Aan de hand van vier stappen kun je onderzoeken welke kwaliteit aan jouw valkuil is verbonden. Dat pak je zo aan:
1. Valkuil: wat gaat er nog niet zo goed?
2. Uitdaging: wat zou je kunnen leren of doen om minder vaak in die valkuil te stappen?
3. Allergie: dit is gedrag dat mensen laten zien die jouw uitdaging al heel goed kunnen. Vaak schiet zulk gedrag door en vind je dat bij anderen ook heel irritant 😉
4. Kwaliteit: het positief tegenovergestelde van de allergie. Dit is ook wat de mensen uit puntje 3 wat meer zouden kunnen gebruiken, maar wat jij juist al goed kan.
Voilà, zo heb je een kwaliteit ontdekt!
Schematisch weergegeven ziet het er dan zo uit:
(bron: Keizer & co, Communicatie & Coaching)
Een voorbeeld van mezelf:
1. Valkuil: Mijn vrienden en familie weten: ik ben een notoire laatkomer (op werk valt het wel mee). Maar toch: dit is absoluut een valkuil.
2. Uitdaging: wat zou ik kunnen verbeteren? Nou, wat strikter en gestructureerder mijn leven plannen bijvoorbeeld.
3. Allergie: Hoe ziet het eruit als je dat al heel goed, of zelfs iets te goed kan? Precies: star, streng, onbuigzaam, tot in de puntjes gepland en georganiseerd. Toevallig hou ik daar helemaal niet van ????
4. Kwaliteit: En wat is het positief tegenovergestelde van de allergie: flexibiliteit! En dat is zeker een van mijn kwaliteiten.
Het leuke is dat je het kernkwadrant op elk gewenst punt kunt invullen. Je kunt ook beginnen bij je allergie, de uitdaging of de kernkwaliteit als je dat makkelijker vindt. Ga er eens mee puzzelen en kijk wat eruit komt, bijvoorbeeld als je een onzekere bui hebt. Het is een hele positieve manier van kijken naar ‘negatieve’ eigenschappen. Good old Cruijff zei het al: elk nadeel heb z’n voordeel!