Wat te doen als je je BSA niet gehaald hebt | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Wat te doen als je je BSA niet gehaald hebt?

Datum: 26-06-2019

Door: Marloes van der Wel, studiekeuze coach

Het einde van het jaar. Bijna zomer, vol met zon, terrasjes en… tentamens. Zo vlak voor de vakantie is het vaak nog even bikkelen voor de studie! En dan komt de vraag: Ga ik mijn bindend studieadvies wel halen? Als je je BSA niet haalt, is dat natuurlijk heel vervelend. Zo’n eerste studiejaar is wennen en je hebt er hard je best voor gedaan. Wat nu?

Ten eerste: take a breath. Je mag hier best even van balen. Weet ook dat je niet de enige bent; ongeveer 10% van de eerstejaarsstudenten krijgt een negatief BSA en 20% van de eerstejaars switcht van studie na zijn eerste jaar. Laat de eerste teleurstelling eerst even zakken. Neem vervolgens de tijd om bij jezelf te rade te gaan wat je nu wil doen. Je kunt nu een paar verschillende dingen doen:

1. Dezelfde studie doen bij een andere onderwijsinstelling.

Als je je BSA niet haalt, mag je niet meteen dezelfde opleiding doen bij de onderwijsinstelling waar je nu zit. Wel mag je bij een andere instelling de studie gaan doen. Het is belangrijk om goed over deze keuze na te denken. Wat zijn de redenen dat het dit jaar niet gelukt is? Had dit te maken met de studie of met andere omstandigheden? Kijk eens kritisch naar de studie: wat motiveerde jou het afgelopen jaar, wat interesseert je aan deze studie en kun jij jouw kwaliteiten erin kwijt? Kortom: Past deze studie echt bij jou? Het zou heel goed kunnen dat het antwoord hierop alsnog ja is, maar dan heb je er in ieder geval goed over nagedacht!

2. Een andere studie gaan doen.

Het kan natuurlijk ook dat je tot de conclusie komt dat deze studie niet bij je past. Tijd om iets anders te gaan kiezen dus! Je kunt je ervaring van dit jaar gebruiken voor deze keuze. Heb je het idee dat je met deze studie in de goede richting zat, of wil je bepaalde dingen anders? Mocht je het lastig vinden om hier zelf uit te komen, kun je ook altijd nog hulp inschakelen bij vrienden, familie of een coach.

3. Een tussenjaar nemen.

Even een jaar iets anders doen kan heel fijn zijn, zeker als je niet zo goed weet wat je nu wil doen. Tijdens een tussenjaar kun je hier in alle rust over nadenken. Wel is het fijn om een plan te maken over wat je in je tussenjaar wil doen; zo’n jaar is zo voorbij!

En, nog even goed om te weten: Als je na 1 mei te horen hebt gekregen dat je je BSA niet hebt gehaald, mag je hierna nog wisselen! Check wel even wanneer de matchingdag van de studie is; als je deze mist, mag de studie je weigeren.

Heel veel succes met het maken van je keuze! Mocht je er zelf niet uit komen, neem vooral even contact op met September Advies. Wij helpen je graag met je keuze.

Door: Marloes van der Wel, studiekeuze coach

 

Heb je hulp nodig bij je studiekeuze?

Vraag dan gratis een oriënterend gesprek aan bij een van onze studie advies coaches.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658