Zo kun je jouw kind ondersteunen voor en tijdens de examenperiode | Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Zo kun je jouw kind ondersteunen voor en tijdens de examenperiode

Als ouder wil je graag dat je kinderen goed presteren op school. Echter, examens kunnen voor veel stress en angst zorgen bij kinderen. Het kan lastig zijn om te weten hoe je hen kunt helpen om met deze stress om te gaan, maar er zijn enkele tips die je kunt proberen.

Tip 1: Zorg voor rust
Zorg ervoor dat je kind een rustige plek heeft om te studeren en maak samen met hen een gezellige omgeving. Het opruimen van hun bureau kan bijvoorbeeld helpen om een gevoel van rust te creëren.

Tip 2: Beperk de schermtijd
Stimuleer je kind om zich niet te laten afleiden tijdens het studeren. Het ver wegleggen van hun telefoon, laptop en tablet kan hen helpen om gefocust te blijven.

Tip 3: Zorg voor balans
Moedig je kind aan om elk uur een pauze te nemen. Na ongeveer 45 tot 60 minuten kan de concentratie van uw kind verminderen, dus het nemen van pauzes kan hen helpen om zich te ontspannen en te herstellen. Bijvoorbeeld door te dansen, te spelen met de hond of een korte wandeling te maken. Dit geeft hun hersenen ook nieuwe zuurstof en helpt tegen stress.

Tip 4: Blijf positief
Benadruk de positieve aspecten van wat je kind doet en kan, en moedig hen aan om door te zetten. Geef complimenten over hun inspanningen en prestaties om een ​​positieve en ondersteunende sfeer in huis te creëren. De manier waarop je een compliment geeft is belangrijk. Bekrachtig bijvoorbeeld niet het resultaat (‘wat een goede score), maar het proces (“Wauw, hoe heb je dat gedaan?”) Dit kan bijdragen aan betere prestaties en het versterken van het zelfvertrouwen van je kind. 

Tip 5: Help met leren
Vraag je kind om je te vertellen wat ze hebben geleerd en overhoor ze. Dit kan hen helpen om te begrijpen wat ze hebben bestudeerd en kan zelfvertrouwen geven.

Tip 6: Help met plannen
Help je kind om een planning te maken voor hun studie. Je kunt hierbij assisteren of een examenplanner gebruiken. Samen bepalen jullie het doel voor de dag. Hang ook hun examenrooster op de koelkast en doorstreep elk examen dat klaar is om hen een gevoel van voldoening te geven.

Tip 7: Moedig je kind aan om over hun stress te praten
Praat samen over de stress die je kind eventueel ervaart en geef hen de ondersteuning die ze nodig hebben. Doe dit bijvoorbeeld door hen te helpen met het plannen van hun tijd, gezond eten klaar te maken en hen te verwennen met een lekker glaasje verse sap en een koekje.

 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658