6 Concentratie tips van coach Daniëlla | Blog - Septemberadvies
030 207 2658 September Onderwijs

Kun jij ook wel wat tips gebruiken om je beter te kunnen focussen op jouw schoolwerk? Van het helder houden van je doel tot het creëren van de optimale werkomgeving: Daniëlla deelt waardevolle inzichten om je focus te verbeteren. Lees ze hieronder!

Hou je doel goed voor ogen
“Neem regelmatig een moment om jezelf eraan te herinneren waarom je bepaalde taken of doelen nastreeft en wat het uiteindelijke resultaat moet zijn. Op die manier blijft je motivatie hoog en wordt het gemakkelijker om door te zetten, zelfs wanneer er uitdagingen op je pad komen.” 

Gap analyse
“In mijn coaching sessies voer ik soms met mijn coachees een ‘gap analyse’ uit. Samen duiken we diep in de details om te ontdekken wat er precies mis gaat en welke veranderingen ze nastreven. Onlangs stuitte ik op een situatie waar een coachee constant lage cijfers behaalde voor Duits, door negatieve associaties met de taal. Niet verrassend dat de concentratie ontbrak. Het ontrafelen van de oorzaak en het vinden van de juiste oplossing kan ontzettend helpen!”

De optimale werkomgeving
“In de dynamiek van het klaslokaal blijkt de perfecte zitplek een cruciale rol te spelen voor optimale concentratie. Terwijl veel leerlingen vooraan zitten om de docent te volgen, is het midden eigenlijk beter. Het vermindert niet alleen de drang om constant om te kijken, wanneer je bijvoorbeeld geluiden van andere leerlingen hoort, maar biedt ook een beter beeld van wat er om je heen gebeurt. Probeer er ook achter te komen wat voor jou werkt wanneer je thuis moet leren of huiswerk maken. Zit je het liefst in een stille ruimte met weinig prikkels, of hou je juist van wat rumoer om je heen?”

Optimale planning
“Als je de Pomodoro techniek gebruikt, bedenk dan heel concreet welke taak je gaat doen, zodat die ook past binnen dat tijdsbestek. Wat zijn al je taken en hoeveel tijd vragen ze? De duidelijkheid die dat schept kan veel opluchting geven.”

Motivatie en concentratie gaan hand in hand
“Bij mij speelt motivatie een cruciale rol als het gaat om focus. Twee trucjes hebben altijd goed voor me gewerkt. Als ik vroeger moest concentreren op schoolwerk, belde ik mijn zus. We voerden geen gesprek, maar ik liet de telefoon gewoon naast me liggen, en haar aanwezigheid zorgde voor de nodige ‘druk’ om aan de slag te gaan. Soms vroeg ze na 10 minuten: “Ben je nog bezig? Lukt het?” Dit bleek voor mij een geweldige manier om gefocust te blijven!”

Meerdere zintuigen
“Voor mij doet het soms wonderen om al lopend mijn gedachten de vrije loop te laten bij het brainstormen over een onderwerp. Met mijn telefoon en oortjes in ga ik al pratend de uitdaging aan. Ook bij het leren van schoolwerk is het een gouden truc om dit hardop te doen. Door meerdere zintuigen te gebruiken – luisteren, lezen en spreken – blijft de stof veel beter hangen.”

Hulp nodig bij jouw studiekeuze? Wij helpen graag! Klik hier voor meer informatie!