Hoe maak je jouw tussenjaar succesvol? | Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Hoe maak je jouw tussenjaar succesvol? 

Het einde van het schooljaar komt steeds dichterbij en daarmee ook de keuze voor een vervolgstudie. Maar daarmee stijgt ook de keuzestress. Want wat moet je kiezen?! Wanneer je nog geen idee hebt kan een tussenjaar een mooie periode zijn om deze stress wat te verminderen en op een rustige (en juiste!) manier tot een weloverwogen keuze te komen. Maar hoe maak je dit tussenjaar nou waardevol? Wat een succesvol tussenjaar betekent kan natuurlijk voor iedereen verschillen. Daarom zou ik willen adviseren om van te voren ongeveer drie dingen op te schrijven die je dit jaar wilt doen of bereiken. Een tussenjaar is perfect voor bijvoorbeeld de volgende dingen… 

Tijd om wat van je bucketlist af te strepen

Je hebt het afgelopen jaar waarschijnlijk veel energie gestoken in het behalen van je schooldiploma of misschien al wel je studiekeuze. Heel goed om juist op dit moment even met iets anders bezig te zijn! Wellicht wil jij al heel lang iets doen: een mooie reis maken, vrijwilligerswerk doen in de buurt of misschien wil jij wel jouw eigen bedrijfje starten. Wanneer je het niet precies weet kan de volgende vraag hierbij helpen “Wat zou je nu doen als geld en tijd geen rol speelden?” Ik moedig alleen maar aan om dit te gaan ontdekken. Datgene waar jouw vuurtje van gaat branden heeft hoogstwaarschijnlijk veel te maken met de studierichting die goed bij jou past. 

Tijd om jezelf te leren kennen 

“Je moet jezelf eerst leren kennen”, je hoort het vast wel eens van mensen om je heen. Toch hebben ze ergens wel een punt. Je huidige levensfase is het moment dat jij als persoon het meeste in ontwikkeling bent. Je interesses worden uitgediept, je kwaliteiten komen steeds meer bloot te liggen en je persoonlijkheid wordt gevormd. Toch kan het tijdens de middelbare school best lastig zijn om jezelf te leren kennen. Je besteedt namelijk veel tijd aan school, hebt misschien al jaren dezelfde vrienden, hobby’s en sport of moet dit juist nog gaan ontdekken. Een tussenjaar kan een mooi moment zijn om eens verder te kijken en een antwoord te krijgen op de vragen als: Welke interesses heb ik nog meer? Wat vind ik belangrijk in het leven? Waar ben ik goed in? Wat wil ik? 

Je kunt deze vragen natuurlijk stellen en wachten op een antwoord, maar mooier is om dit te gaan ervaren. “Hoe dan?, hoor ik je denken. Vaak leer je jezelf kennen door iets nieuws te proberen: neem een baantje bij dat bedrijf of die winkel die jou tof lijkt, leer een nieuw instrument, start een nieuwe hobby, ga op een taalreis. Het kan helpen om tijdens al deze nieuwe ervaringen een soort dagboek bij te houden en op te schrijven wat je er wel en niet leuk aan vond. Zo krijg je steeds meer inzicht in de dingen die jou energie geven. Dit kan goed helpen in jouw zoektocht naar een passende studie. 

“Knowing yourself is the beginning of all wisdom” – Aristotle 

Tijd voor je studiekeuze 

Natuurlijk is het tijdens je tussenjaar ook belangrijk om een studie te kiezen. Hoewel het misschien iets is wat je liever uitstelt, kan dit proces ook heel leuk zijn. Je gaat namelijk eindelijk zelf iets kiezen wat goed bij jou past! Spannend? Misschien ook wel. Daarom kan het fijn zijn om hier wat hulp bij te krijgen. Een studiekeuzetraject van September is perfect gedurende je tussenjaar, omdat je hierin vaak genoeg tijd hebt voor de 7 gesprekken waar het traject uit bestaat. Het kan fijn zijn om hier ook echt de tijd voor te nemen, zodat je de gesprekken kunt laten bezinken en ook tijd hebt om te reflecteren. Het traject bestaat onder andere uit het leren kennen van jezelf, dus mocht je hier nog niet helemaal uit zijn: we are here to help! 🙂 Daarnaast kijken we samen (kritisch) naar alle studies die er zijn en strepen we deze af, totdat jouw droomstudies overblijven. Klinkt best leuk, toch?! Je tussenjaar is ook de perfecte gelegenheid om open dagen te bezoeken, bekijk in deze blog hoe je dat aanpakt

Geschreven door coach Myrthe Israel

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658