Zittenblijven voorkomen? Nieuwe subsidie beschikbaar! |Blog
030 207 2658 September Onderwijs

Zittenblijvers voorkomen? Nieuwe subsidie beschikbaar!

Blijven zitten, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Als leerling, als ouder, maar ook jij als docent niet. Om leerlingen die op het randje zitten te helpen, bestond er voorheen de subsidieregeling ‘Lente- en zomerscholen’. Het doel? Zoveel mogelijk leerlingen over laten gaan naar het volgende schooljaar. De regeling werd goed ontvangen en komt dan ook met een nieuwe opvolger in 2022. Lees snel verder voor meer informatie over de nieuwe ‘zittenblijvers’ subsidie!

 

Professionalisering

Goed om als eerste te melden, is dat deze subsidie alleen kan worden aangevraagd door scholen in het voortgezet. De regeling bestaat uit 2 delen. Het eerste deel, goed voor 15.000 euro, kun je inzetten voor de professionalisering van medewerkers op jouw school. Bij professionalisering kun je denken aan het gebruik van betere systemen en het daadwerkelijk begrijpen hiervan, maar ook aan cursussen over hoe je bijvoorbeeld omgaat met lastig gedrag van kinderen etc. Je kan er dus veel kanten mee op! Deze opties zullen allemaal meewerken aan het gezamenlijke doel: zo min mogelijk zittenblijvers. Tijdens een cursus over lastig gedrag leer je bijvoorbeeld hoe je om kan gaan met bepaalde situaties, zoals een leerling die het echt helemaal niet meer ziet zitten. Wanneer jij als docent op dat moment de handvatten hebt om de juiste hulp te bieden, kan dat weer leiden tot nieuwe motivatie, en dat op zijn beurt weer tot betere cijfers!

 

Ontwikkeling

Het tweede deel van de subsidie bestaat uit een bedrag van 10.000 euro dat je kunt besteden aan de ontwikkeling van de leerlingen. Hierbij staat de ontwikkeling van de leerling zelf dus centraal. Je zou kunnen denken aan bijvoorbeeld een bijspijkerprogramma. Dit kan in de vorm van huiswerkbegeleiding, of een vast programma volgen na lestijd, in de zomer of in een vast tussenuur. Van huiswerkbegeleiding weten we allemaal dat dit ontzettend effectief kan zijn voor mogelijke zittenblijvers. Deze leerlingen zijn vaak minder snel dan klasgenoten, en hebben daarom vaak behoefte aan 1 op 1 uitleg. Zo kunnen ze op hun eigen tempo in de lesstof komen en worden ze ook gecontroleerd op het werk wat ze doen. Dit heeft ook een positief effect, omdat er dan direct naar eventuele fouten kan worden gekeken om die vervolgens te verbeteren. Deze regeling lijkt een beetje op het inhaal- en ondersteuningsprogramma en ook de eerder genoemde lente- en zomerregeling die je wellicht al kent. Het gaat er bij deze regeling om dat je leerlingen extra kansen biedt om zichzelf te versterken zodat er minder kans is op zittenblijven!

 

Externe hulp

Leuk en wellicht handig om te weten is dat je ook gebruik mag maken van externe diensten

voor de ondersteuning van jouw leerlingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verschillende programma’s die we bij September aanbieden op dit gebied!

 

Praktisch

De subsidie Voorkomen onnodig zittenblijven 2022 kan aangevraagd worden tussen 8 maarten 1 mei 2022. Goed om te weten is dat deze subsidie drie jaar lang geldig is en één keer mag worden aangevraagd. 

 

Heb jij vragen over de subsidieregeling of hoe je deze het beste kan inzetten? Neem contact met ons op voor meer informatie!

 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658