Help! Ik heb de 1 mei deadline gemist! | Blog | September Advies
030 207 2658 September Onderwijs

Studiekeuze deadline gemist?

Je wil na de zomer graag gaan studeren. Maar dan ontdek je dat je de 1 mei deadline gemist hebt! Wat nu?

Ten eerste: geen paniek! Een hogeschool of universiteit kan nu weigeren je toe te laten voor een studie, maar dat hoeft niet. De onderwijsinstellingen hanteren verschillende regels als je de 1 mei deadline gemist hebt. Zoek dus goed uit hoe dat zit bij de opleiding waar jij je graag voor wil inschrijven. Het werkt het beste om even te bellen. Hoe eerder hoe beter!

Voordat je dit doet, is het natuurlijk belangrijk om een idee te hebben over wat je wil gaan studeren. Schrijf je niet halsoverkop in voor zomaar iets: dan heb je de kans dat het helemaal niet is wat je zoekt en sta je volgend jaar voor dezelfde keuze. Denk dus goed na over je keuze. Wat vind je leuk om te doen? Welke vakken op school vond je interessant? Waarvan raak jij gemotiveerd? Het kan ook helpen hier over te praten met de mensen om je heen.

Verder kun je ook overwegen om een tussenjaar te nemen. Misschien weet je het gewoon echt nog niet of heeft de studie die je graag wilde doen je niet toegelaten. Een tussenjaar geeft je de tijd om rustig na te denken over welke studie bij je past. Je hebt de tijd om je goed te laten informeren, naar open dagen te gaan of een dagje mee te lopen met een studie. Wel is het belangrijk om een plan te maken over wat jij in je tussenjaar wil doen. Zo kun je er het meeste uit halen! Wil je bijvoorbeeld gaan werken, een reis maken, een cursus doen? Er zijn hier veel mogelijkheden voor. Lees je in over de dingen waar jij interesse in hebt. Vergeet ook niet in je planning op te nemen om je in te schrijven voor een studie!

Mocht je nou niet uit deze keuze komen, kun je hierbij ook hulp inschakelen. Bij September Advies kun je in een versneld, intensief traject kijken wat de mogelijkheden voor je zijn. Wij helpen je graag om ook na de 1 mei deadline een bewuste en passende keuze te maken. Bekijk hier de mogelijkheden. 

Geschreven door Marloes van der Wel

Heb je hulp nodig bij je studiekeuze?
Vraag dan gratis een oriënterend gesprek aan bij een van onze studie advies coaches.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658