De Studiekeuzecheck. Weet je zeker dat je de juiste keuze maakt
030 207 2658 September Onderwijs

De Studiekeuzecheck. Weet je zeker dat je de juiste keuze maakt

De studiekeuzecheck, wat is dat?
De studiekeuzecheck is een manier om te toetsen of een opleiding echt bij je past. Het werkt twee kanten op. Als je voor 1 mei bent ingeschreven heb je recht op een studiekeuzecheck bij de opleiding die je wilt doen. Universiteiten en hogescholen zijn dan verplicht om hieraan mee te werken. Tegelijkertijd stellen veel universiteiten en hogescholen de studiekeuzecheck bij voorbaat al verplicht. Het kan zo zijn dat je na 1 mei toch besluit een andere opleiding te doen. In dat geval stellen veel opleidingen een studiekeuzecheck verplicht. De studiekeuzecheck kan bestaan uit een gesprek bij je opleiding, een proefcollege of het invullen van een online vragenlijst. Dit verschilt per opleiding.

Is de studiekeuzecheck voldoende?
Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Wij zullen het volgen van een proefcollege en het voeren van een gesprek met iemand van de opleiding altijd stimuleren. Toch garandeert de studiekeuzecheck je niet van de juiste studiekeuze. De studiekeuzecheck kan vooral een goede laatste bevestiging zijn dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Zoals de term zelf al zegt: een laatste check. Het principe van de studiekeuzecheck gaat er wel vanuit dat je voor die tijd al echt goed hebt nagedacht over je studiekeuze. Toch vind je nergens een goede uitleg van hoe je dat doet.

Wil je weten of jij alles hebt gedaan wat je kunt om de juiste studie te kiezen? Om die vraag te kunnen beantwoorden kun je de onderstaande punten doorlopen.

Heb ik de juiste studiekeuzekeuze gemaakt?

Hoeveel tijd heb je besteed aan het maken van je studiekeuze?
Gemiddeld zijn de mensen die wij begeleiden zo’n 30 tot 40 uur intensief bezig met hun studiekeuze. Hoe meer aandacht je aan je studiekeuze besteed hoe groter de kans dat je de juiste keuze maakt.

Heb je de juiste dingen gedaan om tot je keuze te komen?
Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je ook met de juiste dingen bezig houdt.  Enkel op internet zoeken en naar een open dagen gaan is echt niet voldoende. De mensen die wij begeleiden hebben goed nagedacht over wie ze zijn, wat ze kunnen, wat ze willen en wat ze motiveert. Goed jezelf kennen is nu eenmaal een voorwaarde voor het maken van een bewuste studiekeuze. Goed de opleiding kennen ook.

Weet je wat je kunt verwachten van de opleiding?
De meeste studieswitchers weten voor de kerst al dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. De opleiding is niet wat ze verwacht hadden. Zonde! Je kunt hier namelijk door goed voorbereiden achter komen.

Tip: Zoek uit welke vakken je krijgt in het eerste jaar. Je kunt bij de Universiteit, Hogeschool of MBO-instelling vaak een studiegids vinden waar de vakken duidelijk in staan omschreven. Hierin vind je ook informatie over de onderwijsvormen en of je te maken krijgt met Engelse boeken en colleges. Je kunt hierin ook vinden hoe de studie verder is opgebouwd en welke richtingen je aan het eind van je opleiding kunt kiezen.

Weet je wat je na de opleiding kunt doen?
Met een opleiding bereid je je voor op de toekomst. Het is daarom wel zo prettig om te weten waarvoor je precies wordt opgeleid. Soms is dit niet zo duidelijk te zeggen. Dit heeft alles te maken met hoe breed de opleiding is. Het is ook verstandig rekening te houden met hoe groot de kans is dat je met een bepaalde opleiding ook een baan vindt.

Tip: Wil je weten hoe groot de kans is dat je na je opleiding een baan kunt vinden? Lees onze blog: Met welke opleiding maak ik de meeste kans op een baan?

Herken je jezelf in de opleiding?
Je kunt een opleiding nog zo interessant vinden. Het moet natuurlijk wel bij je passen. Daarvoor is het zoals eerder gezegd belangrijk dat je jezelf goed kent. Pas als je jezelf goed kent én je weet hoe de opleiding in elkaar zit, kun je concluderen of je jezelf in de opleiding herkent.

Tip: Probeer concreet op papier te formuleren waar je goed in bent, wat je wilt en waar je gemotiveerd van raakt. Maak een lijst en bedenk zoveel mogelijk stellingen over jezelf. Maak het zo concreet mogelijk, zodat anderen ook snappen wat je bedoelt.

Je denkt misschien: “waarom zou ik? Ik weet heus wel wie ik ben.” Toch is het vaak lastiger dan je denkt. De meeste mensen hebben het gevoel dat zij zichzelf goed kennen, maar vinden het moeilijk dit concreet te maken. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze iets met mensen willen doen, maar artsen, politieagenten, barpersoneel en medewerkers van een kledingzaak doen allemaal iets met mensen. Toch zijn het hele andere banen. Het is dus goed om voor jezelf op te schrijven wat je hier écht mee bedoelt.

De ultieme studiekeuzecheck
Als je goed over je keuze hebt nagedacht merk je dit vaak door er met anderen over te praten. Je weet namelijk waar je het over hebt. Anderen merken dat ook aan je. Je kunt namelijk antwoord geven op alle vragen die ze stellen. Aan het eind van het gesprek ben je vaak nog meer overtuigd van je keuze.

Tip: Wees eerlijk naar jezelf als je met anderen in gesprek bent over de opleiding die je graag zou willen doen. Heb je het gevoel dat je echt weet waar je aan begint en of het bij je past? Je kunt het natuurlijk nooit voor 100% zeker weten. Toch kun je vaak goed aanvoelen of je jezelf voor de gek houdt of niet.

Wat moet ik regelen?

Inschrijven via studielink vóór 1 mei.
Als je weet welke opleiding je wilt doen moet je je vóór 1 mei inschrijven via studielink.

Tip: Begin op tijd aan je inschrijving! Wij raden aan om ruim op tijd te beginnen met je inschrijving (bij voorkeur minimaal 2 weken van te voren). Bekijk van te voren eens op studielink wat je allemaal moet doorgeven. Zo weet je zeker dat je niet voor verassingen te staan. Vergeet niet dat je een DigiD moet hebben om je in te schrijven. Het aanvragen van een DigiD kost tijd. Het zou zonde zijn als het je niet lukt om je inschrijving op tijd rond te krijgen omdat je niet op tijd je DigiD hebt aangevraagd.

Inschrijven voor een lotingstudie.
Let op: wil je een lotingstudie doen dan kan het zijn dat je vóór 1 mei al ingeschreven moet zijn via studielink. Dit verschilt per lotingstudie. Vergeet niet dat als je een lotingstudie wilt doen het belangrijk is je een tweede keuze opgeeft. Voor het geval dat je uitgeloot wordt.

Ga je op kamers of blijf je thuis wonen?
Er kunnen verschillende reden zijn waarom je er voor kiest om thuis te blijven wonen of op kamers te gaan. Bijvoorbeeld de kosten. Een studentenkamer kost in Nederland gemiddeld € 341,- per maand. Er zijn grote verschillen tussen steden. Zo zijn de kamers in Amsterdam gemiddeld het duurst, namelijk € 493,- per maand. In Enschede betaal je gemiddeld € 302,- per maand. Wil je meer weten over wat studeren kost? Lees onze blog: Een verkeerde studiekeuze, wat kost dat eigenlijk?

Wil je Lid worden van een studentenvereniging?
Als je in je eerste jaar lid wordt van een studentenvereniging sta je meteen midden in het studentenleven. Je leert in korte tijd veel mensen kennen. Gezelligheid is dan gegarandeerd. Houd er rekening mee dat een studentenvereniging veel tijd van je kan vragen. Sommige mensen kiezen er daarom voor om zich het eerste jaar op hun studie te concentreren en in hun tweede jaar pas ergens lid te worden.

Tip: Via-via kom je in de meeste studentensteden het snelst aan een kamer. Hoe meer je onderdeel uitmaakt van het studentenleven hoe groter de kans dat je mensen ontmoet die een kamer voor je hebben. Het kan dus helpen om lid te worden van een studentenvereniging. Ook kan het helpen om eerst genoegen te nemen met een kleine kamer zodat je van daar uit verder kunt zoeken.

Zo zie je maar dat er vaak meer komt kijken bij het maken van een studiekeuze dan je in eerste instantie denkt. Kom je na het lezen van dit artikel nog steeds niet helemaal uit je studiekeuze, of ken je iemand die misschien wel wat hulp kan gebruiken? Neem dan eens contact met ons op. Een oriënterend gesprek is bij ons altijd gratis.

Geschreven door Maarten Wagner.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op!

  [email protected]
 (030) 265 7658